Γεωπολιτικό σκάκι βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ουκρανία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και να υιοθετεί πολλές θέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την επίλυση της σύρραξης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προκαλεί αναταράξεις σε παραδοσιακούς συμμάχους, σπέρνοντας διχόνοια και στους G7, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν προγραμματίζει επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να τον πείσει ότι τα συμφέροντά του ευθυγραμμίζονται με εκείνα των Ευρωπαίων συμμάχων. «Τα στρατηγικά συμφέροντά του είναι τα ίδια με τα δικά μας», υπογράμμισε.

Ο Μακρόν σκοπεύει επίσης να επισημάνει στον Τραμπ ότι δεν μπορεί να δείχνει «αδυναμία» απέναντι στον Πούτιν, καθώς κάτι τέτοιο θα δυσχεράνει την αντιμετώπιση της Κίνας και του Ιράν. «Θα του πω: Δεν μπορεί να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε.

«Γνωρίζω τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάποιος που τον σέβομαι και με σέβεται», συνέχισε, αναφέροντας ότι η αβεβαιότητα που δημιουργεί ο Αμερικανός πρόεδρος γύρω από την Ουκρανία είναι ανησυχητική, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να προκαλέσει και αβεβαιότητα για τον Πούτιν, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις.

Νέα μέτωπα ανοίγει ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αναφορά της Ρωσίας ως «επιτιθέμενης» στην επικείμενη δήλωση της G7 για την τρίτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Τραμπ διαταράσσει την ενότητα της ομάδας των G7, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα.

Η διαφωνία αυτή έρχεται σε μια περίοδο που ο Τραμπ έχει κατηγορήσει την Ουκρανία για τον πόλεμο και έχει προτείνει την επανένταξη της Ρωσίας στην G7. Δυτικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για τη φράση «ρωσική επιθετικότητα» που χρησιμοποιείται από τους ηγέτες της G7 από το 2022.

Στις 24 Φεβρουαρίου, οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση στήριξης προς την Ουκρανία, ενώ η «ρωσική επιθετικότητα» αναφερόταν πέντε φορές στη δήλωση του 2024.

Η Ουάσιγκτον δεν στηρίζει ψήφισμα του ΟΗΕ

Οι ΗΠΑ αρνούνται να υποστηρίξουν σχέδιο ψηφίσματος του ΟΗΕ για την τριετία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το οποίο υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Κιέβου και καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα. Η είδηση αυτή μεταδόθηκε από το Reuters, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο ψηφίσματος καταδικάζει τη ρωσική επιθετικότητα και επιβεβαιώνει τη δέσμευση στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ, που στο παρελθόν στήριζαν τέτοια ψηφίσματα, φαίνεται να μετατοπίζονται σε θέσεις υπέρ της Ρωσίας.

Η σκυτάλη των επιθέσεων στον Μασκ

Ο Έλον Μασκ επιτίθεται ξανά στον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντας τον «αηδιαστική, μαζική μηχανή που τρέφεται από τα νεκρά σώματα των Ουκρανών στρατιωτών». Προκαλεί τον Ζελένσκι να διεξάγει εκλογές, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος γνωρίζει ότι θα χάσει.

Η ανάρτηση του Μασκ περιλαμβάνει αιχμές για την αποδοχή του Ζελένσκι από τον λαό της Ουκρανίας και την αδυναμία του να διεξάγει εκλογές, κάτι που αποδεικνύει, κατά τον Μασκ, την περιφρόνηση του λαού προς τον πρόεδρο.