Φλερτάρει με τον απολυταρχισμό ο Ντόναλντ Τραμπ, που σήμερα αναμένεται να κάνει πράξη μέρος της απειλής του κατά των social media, επιβάλλοντας ρυθμιστικούς κανόνες.

Η υπουργός Τύπου, Κέιλι Μακένανι δήλωσε, χθες βράδυ, σε δημοσιογράφους ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται σήμερα να υπογράψει ένα εκτελεστικό διάταγμα για τις εταιρείες των social media.

Είναι η τελευταία κίνηση στην κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Ρεπουμπλικανού προέδρου και των συμμάχων του κατά εταιρειών όπως το Twitter και Facebook, τις οποίες κατηγορούν ότι φιμώνουν τις συντηρητικές φωνές.

Η Μακένανι είπε ότι το διάταγμα «αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», αλλά δεν μοιράστηκε επιπλέον λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα κάνει.

Ωστόσο, η ανακοίνωση αναβίωσε τους φόβους της βιομηχανίας του διαδικτύου ότι η διοίκηση του Τραμπ θα στοχεύσει στο 24 ετών καταστατικό που προστατεύει τις εταιρείες από αγωγές.

Σύμφωνα με το Politico, ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης που γνωρίζει το ζήτημα είπε ότι το διάταγμα, που θα είναι ευρύ και σε υψηλό επίπεδο, θα απαντήσει στα παράπονα ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες εξαπατούν τους ανθρώπους ενεργώντας σαν συντονιστές περιεχομένου – επιλέγοντας ποιο περιεχόμενο θα επιτρέπεται ή αποκλείεται – αντί να είναι πολιτικά ουδέτερες. Πρόσθεσε, όμως, ότι μέχρι την έκδοσή του η «γλώσσα» του διατάγματος είναι πιθανό να είναι διαφορετική.

Σε συνέντευξή του στο Fox News, η οποία θα μεταδοθεί στο σύνολό της σήμερα, ο CEO του Facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε πως η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν «το σωστό αντανακλαστικό» για μια κυβέρνηση που την απασχολεί η λογοκρισία. 

Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ οι εταιρείες κοινωνικών μέσων «δεν πρέπει να είναι ο κριτής της αλήθειας για ό, τι λένε οι άνθρωποι στο διαδίκτυο». Ωστόσο, εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την απειλή του προέδρου να «ρυθμίσει έντονα» εταιρείες κοινωνικών μέσων ή ακόμη και «να τις κλείσει» εάν «σιωπήσουν συντηρητικές φωνές».

Μετά τις χθεσινές απειλές για αυστηρούς ρυθμιστικούς κανόνες ή ακόμα και κλείσιμο, ο Τραμπ επανήλθε στο Twitter ώρες αργότερα για να κατηγορήσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ότι κάνουν ό,τι μπορούν για «να λογοκρίνουν προκαταβολικά τις προεδρικές εκλογές του 2020». «Αν συμβεί αυτό, δεν θα έχουμε πια την ελευθερία μας» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τα 80 εκατ. ακολούθους του στο Twitter και επανέλαβε τις προηγούμενες δηλώσεις του στυλ «δεν θα το αφήσω ποτέ να συμβεί».

Κάποιοι Δημοκρατικοί βουλευτές ζητούν επίσης τον περιορισμό της προστασίας που τυγχάνουν τέτοιες εταιρείες, αλλά για πολύ διαφορετικούς λόγους όπως ότι αποτυγχάνουν να επαληθεύσουν ισχυρισμούς πολιτικών όπως ο Τραμπ.

Το νέο επεισόδιο αντιπαράθεσης του Τραμπ με τις πλατφόρμες social media ξεκίνησε επειδή το Twitter έβαλε την ένδειξη ότι χρήζουν επαλήθευσης κάποιες αναρτήσεις του προέδρου για την επιστολική ψήφο.

Πηγή: