Ο Εδέν Παστόρα, ο θρυλικός ηγέτης του κινήματος των ανταρτών Σαντινίστας που χρησιμοποιούσε το nom de guerre «Διοικητής Μηδέν», πέθανε σε στρατιωτικό νοσοκομείο χθες Τρίτη, στα 83 του χρόνια, επισήμως και σύμφωνα με την οικογένειά του από καρδιακή ανακοπή που οφειλόταν στις επιπλοκές «βρογχοπνευμονίας».
«Γέρο μου, αυτό δεν είναι αντίο, είναι στο επανιδείν. Στο εξής, θα μου λείπεις πολύ», ήταν ο αποχαιρετισμός μέσω Facebook της κόρης του Κάρλας Παστόρα.
«Ο αγαπημένος μας Διοικητής Μηδέν μετακόμισε σε άλλο επίπεδο, γεμάτος ζωτικότητα κι ελπίδα», σημείωσε στο μήνυμά της η αντιπρόεδρος Ροσάριο Μουρίγιο. «Ο θρύλος μεγαλώνει, ο Εδέν Παστόρα ξαναγεννιέται σήμερα στον αιώνιο παράδεισο των ηρώων», πρόσθεσε.
Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο εξέφρασε τα συλλυπητήριά της «στον λαό και την κυβέρνηση της Νικαράγουας και όλους τους σαντινιστές για τον λυπηρό θάνατο του φίλου και συντρόφου Εδέν Παστόρα, του ιστορικού Διοικητή Μηδέν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Χόρχε Αρεάσα.
Από την αρχή του μήνα, η υγεία του «Διοικητή Μηδέν», ενός από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης που ανέτρεψε τη δικτατορία των Σομόσα το 1979, μετατράπηκε στο αντικείμενο φημών σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. Η εκδοχή που απέδιδε την εισαγωγή του σε νοσοκομείο στη μόλυνσή του από τον νέο κορονοϊό διαψεύστηκε από την οικογένειά του, που έκανε λόγο για «βρογχοπνευμονία». Το επιβεβαίωσε ο ίδιος, λέγοντας πως είχε παρουσιάσει υποτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, το εύρος της πανδημίας του κορωνοϊού στη Νικαράγουα υποτιμάται πολύ από την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, σύμφωνα με συλλογικά όργανα των γιατρών, που καταγγέλλουν την αδράνεια των αρχών στον αγώνα εναντίον της νόσου. Σύμφωνα με τους επικριτές τους, οι αρχές επιβάλλουν η διάγνωση να κάνει λόγο για «βρογχοπνευμονία» όταν σημειώνονται θάνατοι που υπάρχουν υποψίες πως οφείλονταν στην COVID-19.
Ο Παστόρα είχε διαγνωστεί το 2017 πως έπασχε από καρκίνο του προστάτη.
Ο Διοικητής Μηδέν ηγήθηκε στην επιτυχημένη έφοδο των ανταρτών στο Κογκρέσο το 1978, που ανάγκασε τον τότε δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα να καταβάλει λύτρα και να αποφυλακίσει πολιτικούς κρατούμενους για να αφεθούν ελεύθεροι όμηροι. Ο Κομαντάντε Σέρο συνέχισε τον ανταρτοπόλεμο, ως την ανατροπή της χούντας. Όμως, τρία χρόνια αργότερα, ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία του κινήματος των Σαντινίστας, την κατήγγειλε και πήρε τα όπλα εναντίον της για οκτώ χρόνια, αφού διέφυγε στην Κόστα Ρίκα. Επέστρεψε έπειτα στη χώρα, ανέλαβε επικεφαλής δεξιών παρατάξεων κι έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να εκλεγεί στην προεδρία το 2006 — προτού συμφιλιωθεί ξανά με τον άλλοτε σύντροφό του στα όπλα, τον Ντανιέλ Ορτέγα, αφού ο τελευταίος ανέλαβε την προεδρία το 2007.
Στον Παστόρα, πατέρα 21 παιδιών, ανατέθηκε από την κυβέρνηση να συντονίσει την ανάπτυξη της κοιλάδας του ποταμού Σαν Χουάν, που γειτονεύει με την Κόστα Ρίκα, περιοχή που έχει βρεθεί στο επίκεντρο εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
Ο Εδέν Παστόρα τάχθηκε υπέρ του Ορτέγα όταν ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε εξέγερση, τον Απρίλιο του 2018. Συναντήθηκε με πολλούς άλλοτε γκεριγέρος σε όλη τη χώρα για να τους πείσει να στηρίξουν δημόσια τον πρόεδρο. «Ο Ντανιέλ δεν είναι μόνος. Εμείς, οι παλιοί, είμαστε εδώ, πλάι-πλάι με τον λαό μας», είχε πει.
Ειδήσεις σήμερα
Τρόμος από τις αυτοψίες: Ο νέος κορωνοϊός καθιστά τους πνεύμονες «μη αναγνωρίσιμους»
Ιταλία: Ο Ντι Μάιο ακύρωσε το ταξίδι του στην Τουρκία
Γερμανία: Έντονες αντιδράσεις για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων
Πηγή: