«Το να μεγαλώνεις τον τόπο σου και τα δικαιώματά του είναι κάτι εξαιρετικό, τα σύνορα της χώρας μας μεγάλωσαν», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας για τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Ιταλίας που υπεγράφη χθες στην Αθήνα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε πως «θα αρχίσουν και πάλι οι συζητήσεις με την Αλβανία» και πως «η Ελλάδα έχει μια φιλοδοξία να συμφωνήσει με όλους τους γείτονες της και με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ανοίγουμε ένα τεράστιο κεφάλαιο που δεν είχε η χώρα καταφέρει να ανοίξει παρά τις προσπάθειες εδώ και δεκαετίες».
Για το ταξίδι στην Αίγυπτο στις 18 Ιουνίου είπε ότι δεν ξέρουμε πότε θα καταλήξουμε σε συμφωνία, ενώ σε ερώτηση για το ποια είναι τα εμπόδια είπε πως «οι Αιγύπτιοι προσπαθούν να μην μπλέκονται με άλλα παράλληλα θέματα άλλων χωρών στην περιοχή. Εάν μπορούσαν θα απέφευγαν να πατήσουν τουρκικό κάλο. Από πλευράς δικαίου το τουρκολυβικό μνημόνιο αποτελεί μια πλήρη αυθαιρεσία. Για αυτό το έχουν καταδικάσει οι πάντες. Με την Αίγυπτο υπάρχει μια βάση συζήτησης είναι μια φιλική χώρα», είπε ο κ. Δένδιας.
Πρόσθεσε δε πως σε περίπτωση συμφωνίας με την Αίγυπτο θα δημιουργείτο πρόβλημα και λογικής ύπαρξης (για το τουρκολιβυκό μνημόνιο) γιατί νόμικη ύπαρξη δεν έχει καθώς είναι ανυπόστατο. «Θα ήταν αλληλοεπικαλυπτόμενο με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, καθώς το ένα θα ήταν νόμιμο και το άλλο παράνομο. Για αυτό η Τουρκία πλειοδοτεί προς την Αίγυπτο, λέει “εμείς σας δίνουμε 30%-40% παραπάνω από αυτό που σας δίνουν οι Ελληνες”. Για τους Τούρκους είναι εύκολο γιατί δίνουν αέρα κοπανιστό».
Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί έδαφος συζήτησης με την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν συνεργάζεται. Υπάρχουν πολλές χώρες που θα ήθελαν να τηρείται η διεθνής νομιμότητα. Ζητάμε τη νομιμότητα και θέλουμε να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας. Η Χάγη θα μπορούσε να είναι μια επιλογή υπό όρους». «Συζήτηση μπορεί να γίνει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «η κύρια διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα».
Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις στο θέμα της Αγίας Σοφίας ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι «δεν ανήκει ούτε στους Ελληνες ούτε στους Τούρκους. Είναι ένα παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί μια κιβωτό για τον χριστιανισμό και την ορθοδοξία αλλά και μια κιβωτό συνολικά του ανθρώπινου πνεύματος και των κατακτήσεών του. Είναι τεράστιο όφελος για την Τουρκία που αυτό το μνημείο είναι στο έδαφός της. Ο Ατατούρκ μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε μνημείο ήθελε να φέρει πιο κοντά την Τουρκία στη δύση και τον σύγχρονο κόσμο. Κι αυτό υπηρέτησε με το να κάνει μνημείο την Αγία Σοφία. Δεν το έκανε επειδή συμπαθούσε την Ελλάδα ή τον ορθόδοξο κόσμο. Το έκανε γιατί υπηρετούσε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της Τουρκίας. Κατά την ταπεινή μου άποψη με αυτό τον τρόπο υπηρετούνται και τα συμφέροντα της Τουρκίας σήμερα. Και νομίζω αυτό θα έπρεπε να κάνει η Τουρκία να διατηρήσει τον μνημειακό χαρακτήρα του απίθανου αρχιτεκτονήματος, αυτής της απίθανης εκκλησίας».
Πηγή: