Ο Γάλλος διανοούμενος και συγγραφέας Μπερνάρ Ανρί Λεβί, λίγο μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και πριν το ταξίδι του στο Κίεβο για την εκδήλωση μνήμης για τα τρία χρόνια από την έναρξη του πολέμου, δημοσίευσε άρθρο στην επιθεώρηση La Regle du Jeu, όπου αναλύει τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Λεβί, η κυβέρνηση Τραμπ είναι «ισχυρή με τους αδυνάτους (όπως οι μετανάστες και η Γροιλανδία) και αδύναμη με τους ισχυρούς, δίνοντας στον Πούτιν τα πάντα χωρίς διαπραγμάτευση».

«Η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή. Είτε θα δράσει ενωμένη, είτε θα πεθάνει. Είτε θα δράσει, είτε θα υποστεί μια νέα ρωσική επίθεση σε δύο, τρία ή πέντε χρόνια», προειδοποιεί για την κατάσταση της ΕΕ.

Αναλύσεις του Λεβί στην La Regle du Jeu:

Ο Λεβί περιγράφει την κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παρατηρεί μια επανάσταση με παράλογο τεχνοκρατισμό και λαϊκισμό. Στη Δυτική Ακτή, οι νέοι «κακοί» μπορεί να προσφέρουν 80% πιθανότητες ευτυχίας αλλά και 20% πιθανότητες καταστροφής.

Στην Ανατολική Ακτή, οι «Γκρέμλινς» και οι «Doge kids» του Έλον Μασκ καταστρέφουν τη χρηματοδότηση της υγείας και της εκπαίδευσης, ενώ η Φλόριντα αναδεικνύει τη στήριξη του Τραμπ προς ριζοσπαστικές πολιτικές.

Ο Λεβί αναρωτιέται αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση είναι απρόβλεπτη και αν θα μας επιφυλάξει το καλύτερο και το χειρότερο, επισημαίνοντας την ιδεολογία των τραμπούκων που είναι ισχυρή απέναντι στους αδύναμους αλλά αδύναμη απέναντι στους δυνατούς.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τονίζει ότι οι Ουκρανοί συνεχίζουν να αντιστέκονται και έχουν μια ακλόνητη αποφασιστικότητα να υπερασπιστούν τις αξίες της Δύσης. «Πιστεύετε ότι υπομείναμε τόσες θυσίες για να δώσουμε το 20% της χώρας μας σε έναν γενοκτονικό γείτονα;» ρωτά ένας νεαρός Ουκρανός.

Ο Λεβί γράφει την ώρα που ξεκινά η διάσκεψη για την Ουκρανία στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί, να δράσει και να αναγνωρίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού στρατού, προκειμένου να μην γίνει υποτελής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει τη δημιουργία μιας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης, και ο ουκρανικός στρατός θα μπορούσε να είναι η αιχμή του δόρατος αυτής της νέας δύναμης.

«Αυτή είναι μια υπαρξιακή ερώτηση», καταλήγει ο Λεβί, καλώντας τους πολίτες να σταθούν στο ύψος της ιστορικής στιγμής.