Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια οικονομική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, αντιμετωπίζοντας έναν εχθρό που δεν υπάρχει πια, σύμφωνα με το Politico.
Η Ευρώπη δεν ανησυχεί πια για την κρατική υποστήριξη των «Bidenomics», αλλά για μια πιο δραματική φιλελευθεροποίηση του αμερικανικού μοντέλου.
Για πολλές δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι πίστευαν ότι η ευημερία των ΗΠΑ προήλθε από τις ελεύθερες αγορές και την επιχειρηματική καινοτομία. Ωστόσο, πριν από περίπου 10 χρόνια, η οικονομολόγος Mariana Mazzucato αμφισβήτησε αυτόν τον μύθο με το βιβλίο της «The Entrepreneurial State», στο οποίο υποστήριξε ότι πολλές από τις σημαντικές καινοτομίες των τελευταίων δεκαετιών προήλθαν από κυβερνητικές επενδύσεις.
Με την έλευση των «Bidenomics», η Ευρώπη έπαψε να βλέπει την Αμερική ως παράδεισο της ελεύθερης αγοράς. Ο νόμος του Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ύψους 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσέφερε στήριξη σε βιώσιμες βιομηχανίες, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, και θεωρήθηκε από την Ευρώπη ως μια κυβερνητική προσπάθεια να αποσπάσει επενδύσεις από την ΕΕ.
Αντί να παραμείνει παθητική, η ΕΕ αντέδρασε προσπαθώντας να υιοθετήσει τη δική της κρατικά καθοδηγούμενη βιομηχανική πολιτική, αλλά χάνει την ευκαιρία να προχωρήσει σε πιο καινοτόμες στρατηγικές.
Η επόμενη φάση της οικονομικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν αφορά τις επιδοτήσεις ή την κρατικά καθοδηγούμενη ανάπτυξη, αλλά τη διάλυση αυτού του μοντέλου. Η νέα φιλοσοφία του «εθνικού καπιταλισμού» απορρίπτει την κρατική παρέμβαση και στηρίζεται στις δυνάμεις της αγοράς.
Η παρανοημένη στρατηγική των Βρυξελλών
Οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε παλιές στρατηγικές, αγνοώντας το νέο οικονομικό τοπίο. Οι δασμοί που προτείνει ο Τραμπ δεν είναι απλώς εμπορικοί στόχοι, αλλά μια προσπάθεια να απομονωθούν οι ΗΠΑ από τις στρεβλώσεις άλλων κρατών.
Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες φαίνεται να αγνοούν την αναγκαία προσαρμογή στις νέες συνθήκες, καθώς οι ΗΠΑ προγραμματίζουν μια ριζική αναθεώρηση του οικονομικού τους μοντέλου.
Σχέδια Τραμπ που αλλάζουν το παιχνίδι
Η ατζέντα του Τραμπ περιλαμβάνει την κατάργηση επιδοτήσεων για την πράσινη ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και την ιδιωτικοποίηση κρατικών υπηρεσιών. Η προσέγγιση του Τραμπ για τα μονοπώλια επισημαίνει τη στροφή προς την προώθηση του ανταγωνισμού.
Η Ευρώπη, από την άλλη, φαίνεται να ακολουθεί μια άτολμη προσέγγιση, χωρίς να αναγνωρίζει τη ριζική αλλαγή που συντελείται στις ΗΠΑ.
Η στρατηγική του Τραμπ για την άμυνα αντικατοπτρίζει την επιθυμία για ανοιχτό ανταγωνισμό, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή στρατηγική που συνεχίζει να προστατεύει τους εθνικούς «πρωταθλητές».
Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει τις αλλαγές στο οικονομικό πεδίο και να προσαρμοστεί, αλλιώς το τίμημα θα είναι μεγάλο.