![94fd71ead08e50afcf5e0bbc918c6cca_XL.jpg](https://speedynews.gr/wp-content/uploads/2025/02/94fd71ead08e50afcf5e0bbc918c6cca_XL-696x464.jpg)
Ο Ντόναλντ Τραμπ προκαλεί σοβαρές προκλήσεις για τα ευρωπαϊκά κράτη με το σχέδιο του για την Ουκρανία, όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg. Μετά την πρόσφατη επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν, οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η προστασία της Ουκρανίας και η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 3,1 τρισεκατομμύρια δολάρια στην επόμενη δεκαετία. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την έλλειψη προετοιμασίας των Ευρωπαίων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Η Ρωσία διαθέτει σημαντικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινο δυναμικό και η πολεμική της οικονομία μπορεί να παράγει στρατιωτικό εξοπλισμό σε ρυθμούς που ξεπερνούν τις ανάγκες του στρατού στην Ουκρανία, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους.
Το Bloomberg Economics υπολογίζει ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα απαιτήσει περίπου 175 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια, με την πιθανότητα να χρειαστεί και περισσότερη στρατιωτική υποστήριξη από την ΕΕ. Μια ειρηνευτική δύναμη 40.000 ατόμων θα απαιτούσε περίπου 30 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση του στρατού των κρατών-μελών της ΕΕ και στην αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις τελευταίες συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. Αυτή η επιπλέον χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για αποθέματα πυροβολικού και αεράμυνας.
Η ενίσχυση των ανατολικών συνόρων της ΕΕ και η προετοιμασία των δυνάμεων για γρήγορη ανάπτυξη θα οδηγήσουν σε σημαντική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Εάν αυτή η χρηματοδότηση προέλθει από χρέος, θα προσθέσει 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στις δανειακές ανάγκες των πέντε μεγαλύτερων μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη.
Πώς θα βρεθούν οι πόροι
Για να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να επανεξετάσουν ριζικά τους προϋπολογισμούς τους και να συνεργαστούν για να ανασχεδιάσουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες. Επιπλέον, είναι πιθανό να χρειαστεί να συμφωνήσουν σε κοινή έκδοση χρέους.
Αυτό απαιτεί πολιτική βούληση και θυσίες που πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν δείξει μέχρι στιγμής, ιδίως στη δυτική Ευρώπη, όπου ορισμένοι θεωρούν τον πόλεμο ως μακρινό πρόβλημα.
Η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αντιστέκονται στην κατάσχεση 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν άλλες δαπάνες, όπως για την υγεία και την εκπαίδευση, σε ένα περιβάλλον κοινωνικής αναταραχής.