Ο Ντόναλντ Τραμπ απεικονίζεται ως βασιλιάς στο εξώφυλλο του κορυφαίου βρετανικού περιοδικού Economist. Στον πρώτο μήνα της θητείας του, οι αντιπαραθέσεις γύρω από τις πολιτικές του έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με το περιοδικό να αναφέρει ότι «ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» έχει ήδη κάνει τους αντιπάλους του να βγάζουν καπνούς και τους υποστηρικτές του να πανηγυρίζουν.

Σύμφωνα με το Economist, ο Τραμπ έχει επιδείξει μια σαφή επιθυμία για συγκέντρωση εξουσίας, κυβερνώντας μέσω προεδρικών διαταγμάτων και συχνά αγνοώντας το Κογκρέσο, ενώ προσπαθεί να περιορίσει τη δύναμη του δικαστικού συστήματος.

Πολλά από τα εκτελεστικά διατάγματα του Τραμπ έχουν αμφισβητηθεί ως αντισυνταγματικά, δημιουργώντας μια δοκιμασία για το δικαστικό σύστημα. Παράλληλα, έχει επιβάλει αυστηρούς ελέγχους σε κυβερνητικά τμήματα.

Το Economist σχολιάζει ότι οι αντίπαλοι του Τραμπ βρίσκονται σε αναστάτωση, ενώ οι υποστηρικτές του είναι ενθουσιασμένοι. Με την τακτική του, ο Τραμπ προσπαθεί να μετατρέψει την προεδρία σε κεντρικό κλάδο της εκτελεστικής εξουσίας. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πόσο μακριά μπορεί να φτάσει προτού αρχίσει να ελέγχεται και ποια Δημοκρατία θα αφήσει πίσω του.

Η κατάσταση αυτή είναι μια μάχη για την ουσία της Αμερικής. Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι καταπολεμά τη σπατάλη και την καταχρηστική γραφειοκρατία, ωστόσο οι αντίπαλοί του προειδοποιούν ότι καταστρέφει τη δομή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Δηλώνει ότι φέρνει ειρήνη και ευημερία, ενώ οι αντίπαλοί του θεωρούν ότι υπονομεύει τις συμμαχίες που διατηρούν τη Δύση ισχυρή.

Η απεικόνιση του Τραμπ ως βασιλιά δεν είναι τυχαία. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, ο ίδιος είχε αποδώσει στον εαυτό του τον τίτλο του βασιλιά, δημοσιεύοντας σκίτσο του με στέμμα και τη λεζάντα «Ζήτω ο Βασιλιάς» με αφορμή την κατάργηση των διοδίων.