Ο Ντόναλντ Τραμπ απέστειλε ένα μήνυμα προς το Ισραήλ και τη Χαμάς, εστιάζοντας κυρίως στο Ισραήλ, σχετικά με την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε: «Ελπίζω ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας θα έχει ξεκινήσει πριν από την ορκωμοσία μου στις 20 Ιανουαρίου».
Σημειώνεται ότι η έγκριση της συμφωνίας ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη από το Ισραήλ, με στόχο να εφαρμοστεί από τις 19 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε ότι η Χαμάς επιχείρησε να κάνει κάποιες τελευταίας στιγμής αλλαγές, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της έγκρισης από το υπουργικό συμβούλιο.
Η Χαμάς αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, δηλώνοντας ότι παραμένει «δεσμευμένη» στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα για τον Νετανιάχου προέρχεται από τους ακροδεξιούς συμμάχους του, οι οποίοι θεωρούν το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός «κακό» και έχουν προειδοποιήσει πως θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση αν εγκριθεί.
«Αν δεν είχαμε εμπλακεί σε αυτή τη συμφωνία, δεν θα είχε επιτευχθεί ποτέ», δήλωσε ο Τραμπ στο podcast Dan Bongino Show, προσθέτοντας: «Αλλάξαμε την πορεία της κατάστασης γρήγορα και ειλικρινά, ελπίζω ότι η εφαρμογή της θα έχει γίνει πριν από την ορκωμοσία μου».
Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την πίεση της ομάδας του, συμπεριλαμβανομένου του μελλοντικού ειδικού απεσταλμένου του για τη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκο, ο οποίος πριν αναλάβει τα καθήκοντά του επισκέφτηκε το Ισραήλ και είχε συνάντηση με τον Νετανιάχου. Αυτή η συνάντηση αποδείχθηκε κομβική σύμφωνα με Ισραηλινά ΜΜΕ και τις εξελίξεις.
Αναφερόμενος στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Τραμπ τόνισε ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν του απέδωσε την αναγνώριση που του αξίζει για τη σύναψη της συμφωνίας, λέγοντας: «Δεν ήταν και τόσο ευγενής. Δεν έκανε τίποτα! Αν δεν είχαμε παρέμβει, οι όμηροι δεν θα απελευθερώνονταν ποτέ».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Η κατάπαυση του πυρός θα διαρκέσει αρχικά 42 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα απελευθερωθούν 33 όμηροι και οι ισραηλινές δυνάμεις θα αποσυρθούν από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Η δεύτερη φάση της συμφωνίας ενδέχεται να οδηγήσει στο «οριστικό τέλος» του πολέμου, όπως σημείωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος.