Ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, πρότεινε χθες, Δευτέρα (3/2), να υποδεχτεί η χώρα του κρατούμενους από τις ΗΠΑ έναντι χρηματικού αντιτίμου. Η ιδέα αυτή εξήρε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος είχε συνάντηση μαζί του στο Σαν Σαλβαδόρ.
«Προτείναμε στις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε εξωτερική ανάθεση μέρους του σωφρονιστικού τους συστήματος», δήλωσε ο Μπουκέλε μέσω του X, γνωστός για τη σκληρή στάση του απέναντι στην εγκληματικότητα.
«Η αμοιβή θα είναι σχετικά χαμηλή για τις ΗΠΑ αλλά σημαντική για εμάς και θα μας επιτρέψει να κάνουμε βιώσιμο το σύστημα των φυλακών μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ.
Ο Ρούμπιο ανέφερε ότι η πρόταση αυτή περιλαμβάνει «αμερικανούς υπηκόους και ανθρώπους με άδεια παραμονής» στις ΗΠΑ. «Καμιά άλλη χώρα δεν είχε κάνει ποτέ τέτοια φιλική προσφορά», υπογράμμισε μετά τη συνάντησή του με τον Μπουκέλε.
Ο Ρούμπιο αναφέρθηκε σε μέλη συμμοριών από τη Λατινική Αμερική, όπως η Μάρα Σαλβατρούτσα (MS-13) από το Ελ Σαλβαδόρ και η Tren de Aragua από τη Βενεζουέλα, που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ, μερικά από τα οποία έχουν και αμερικανική υπηκοότητα.
Οι δηλώσεις του Ρούμπιο φαίνεται να παραβλέπουν την τρέχουσα νομοθεσία στις ΗΠΑ, που απαγορεύει την απέλαση Αμερικανών σε άλλες χώρες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τερματίσει το δικαίωμα του εδάφους και συνεχίζει την εκστρατεία μαζικών απελάσεων παράτυπων μεταναστών, με στόχο να μεταφέρει περίπου 30.000 μετανάστες σε στρατιωτική φυλακή στην αμερικανική ναυτική βάση στο Γουαντάναμο.
Ο Μπουκέλε επανεξελέγη στην προεδρία του Ελ Σαλβαδόρ με το 80% των ψήφων την προηγούμενη χρονιά, κυρίως λόγω του «πολέμου» που κήρυξε κατά των συμμοριών. Αυτή η εκστρατεία έχει μειώσει σημαντικά την εγκληματικότητα, αλλά δέχεται έντονη κριτική από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πέρυσι, ο Μπουκέλε εγκαινίασε τη μεγαλύτερη φυλακή στη Λατινική Αμερική, κοντά στην Τεκολούκα, με χωρητικότητα 40.000 θέσεων, ενώ αυτή τη στιγμή κρατούνται περίπου 15.000 άτομα.
Ο Τραμπ αναιρεί πολιτικές του προκατόχου του Μπάιντεν που προστάτευαν περίπου 600.000 πολίτες της Βενεζουέλας από την απέλαση, χωρίς να έχει θίξει ακόμα το καθεστώς των 232.000 Σαλβαδοριανών που θα μπορούσαν επίσης να απελαθούν.
Η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ δηλώνει έτοιμη να υποδεχθεί τους υπηκόους της, όπως και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Ο Μπουκέλε επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι είναι ο «πιο σημαντικός μας εταίρος». «Δεν κρύβουμε τη συμπάθειά μας» για τον Τραμπ, δήλωσε, εκφράζοντας την επιθυμία για ενίσχυση των διπλωματικών σχέσεων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρούμπιο, οι ΗΠΑ και το Ελ Σαλβαδόρ ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, που θέλει να αναπτύξει ο Μπουκέλε στη χώρα του.