Η Κομισιόν προτείνει την ενεργοποίηση μιας «ρήτρας διαφυγής» για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, όπως δήλωσε η επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Αυτή η ρύθμιση θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, χωρίς να παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Politico, χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, υποστηρίζουν αυτή την πρόταση, θεωρώντας ότι θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενισχύσουν τις αμυντικές τους δαπάνες χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε περικοπές στον προϋπολογισμό.

Η φον ντερ Λάιεν είχε ήδη εξετάσει αυτή την επιλογή σε μια πρόσφατη κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με ηγέτες της ΕΕ. «Φυσικά, θα το κάνουμε αυτό με ελεγχόμενο και υπό όρους τρόπο», σημείωσε.

Το μέτρο θα επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αυξήσουν σημαντικά τις αμυντικές τους δαπάνες, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.