
Σημαντική ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το μέλλον της Γάζας, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα», με τον Νετανιάχου να αναφέρει ότι αυτή η πρόταση θα μπορούσε να «αλλάξει την ιστορία».
Σχετικά με το μέλλον των Παλαιστινίων, ο Τραμπ επανέλαβε ότι θα μπορούσαν να μετακομίσουν στην Ιορδανία ή την Αίγυπτο, παρά την απόρριψη αυτής της ιδέας από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών και τους ίδιους τους Παλαιστίνιους.
«Οι ΗΠΑ θα αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα εργαστούμε γι’ αυτή», δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, παραλληλίζοντας τον παλαιστινιακό θύλακο με «εργοτάξιο κατεδάφισης».
«Θα αναλάβουμε την ευθύνη για την εξουδετέρωση όλων των επικίνδυνων βομβών και όπλων», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ισοπεδωθούν» και να «ξεφορτωθούν» τα κατεστραμμένα κτίρια, προκειμένου να «αναπτυχθεί» ο παλαιστινιακός θύλακος.
Αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο, τόνισε ότι είναι «μακροπρόθεσμο» και ότι άλλες χώρες στην περιοχή «λατρεύουν» την ιδέα, χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα. Διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο θα φέρει «σταθερότητα» στην περιοχή.
Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν πήρε αυτή την απόφαση «ελαφρά», φαντασιώνοντας τον θύλακο ως την «Κυανή Ακτή της Μέσης Ανατολής». Ο Νετανιάχου, εμφανώς ικανοποιημένος, χαρακτήρισε τον Τραμπ «τον καλύτερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ στον Λευκό Οίκο».
Άνθρωποι από όλο τον κόσμο στη Γάζα
Η ανακατασκευή της Γάζας, όπως την περιέγραψε ο Τραμπ, θα δημιουργήσει «χιλιάδες θέσεις εργασίας» και θα είναι κάτι που η Μέση Ανατολή θα μπορεί να είναι περήφανη. Όταν ρωτήθηκε για το ποιοι θα ζήσουν εκεί, ανέφερε ότι θα γίνει σπίτι για ανθρώπους «από όλο τον κόσμο».
Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε την ιδέα «αντισυμβατική» και «φρέσκια». Ωστόσο, ούτε ο Τραμπ ούτε ο Νετανιάχου απάντησαν στην ερώτηση σχετικά με τη νομική βάση αυτού του σχεδίου, που ανατρέπει τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ για το Μεσανατολικό.
Η πρόταση του Τραμπ προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων σε διεθνές επίπεδο, καθώς περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων, «ενάμισι εκατομμυρίου» κατά τον ίδιο, σε «πιο ασφαλείς» περιοχές, όπως η Ιορδανία ή η Αίγυπτος, οι οποίες απέρριψαν την ιδέα.
Ο Τραμπ υπογράμμισε ότι οι Παλαιστίνιοι θα φύγουν οριστικά από τη Γάζα και θα μετακομίσουν σε «ωραία σπίτια» όπου θα μπορούν να είναι «ευτυχισμένοι και να μην δέχονται πυρά».
Η κυβέρνηση του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν, είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην εκδίωξη των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Παρά τις αντιδράσεις, ο Τραμπ συνεχίζει να πιέζει για την υλοποίηση της ιδέας, που δεν απέχει πολύ από τις προθέσεις παρατάξεων της ισραηλινής άκρας δεξιάς.
Την ερχόμενη Τρίτη, ο Τραμπ θα υποδεχθεί τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ στον Λευκό Οίκο, ενώ είχε μιλήσει και με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι πρόσφατα.
Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, καταδίκασε τις δηλώσεις του Τραμπ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, χαρακτηρίζοντας τις «συνταγή για χάος» στην Εγγύς Ανατολή. Από την πλευρά του, ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να σεβαστούν τον πόθο του παλαιστινιακού λαού να ζήσει στη Λωρίδα της Γάζας.