lt;p>Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης ανακατέλαβε περιοχές στα νότια της Τρίπολης σήμερα από τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ο οποίος μετά από 13 μήνες μαχών στα περίχωρα της πρωτεύουσας δέχεται πλέον μεγάλες πιέσεις.
Οι μαχητές της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) υποστηρίζουν ότι προωθήθηκαν σε πολλές συνοικίες και κατέλαβαν ένα στρατόπεδο. Ο LNA ωστόσο λέει ότι είχε ήδη αποσυρθεί από αυτές τις περιοχές, σε μια «ανθρωπιστική χειρονομία» με την ευκαιρία της γιορτής του Ραμαζανιού.
Η GNA, που υποστηρίζεται από την Τουρκία, έχει πετύχει αναπάντεχη πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καταλαμβάνοντας μια σειρά κωμοπόλεων και τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση Ουατίγια. Κατέστρεψε επίσης πολλά αντιαεροπορικά συστήματα του LNA, ρωσικής κατασκευής.
Απειλεί με αντίποινα ο Χαφτάρ
Από την πλευρά του, ο LNA απειλεί να απαντήσει με αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του, ο Άχμεντ Μισμάρι, είπε ότι έχει πλέον στη διάθεσή του τέσσερα αεροσκάφη.
Το νέο επίκεντρο των συγκρούσεων αναμένεται ότι θα είναι η Ταρχούντα, το μεγαλύτερο προπύργιο του LNA στη βορειοδυτική Λιβύη. Μια στρατιωτική πηγή των δυνάμεων του Χαφτάρ ανέφερε ότι οι μαχητές της GNA συγκεντρώνονται για να επιτεθούν στην Ταρχούνα και ότι καταρρίφθηκε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιοχή.
Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη παρακολουθεί με «μεγάλη ανησυχία» την κινητοποίηση γύρω από την Ταρχούνα και προειδοποίησε όλες τις πλευρές να μην προβούν σε πράξεις αντιποίνων, με μια ανακοίνωση την οποία στήριξαν και οι ΗΠΑ.
Ο υπ. Εσωτερικών του Σάρατζ επικρίνει την Ευρώπη
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Φάτι Μπασάγα, σε σημερινή του συνέντευξή στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», δήλωσε ότι «η ευρωπαϊκή αποστολή «Ειρήνη» (για την παρακολούθηση του διεθνούς εμπάργκο όπλων στη Μεσόγειο) είναι άδικη και ευνοεί τον στρατηγό Χαφτάρ. Είναι μη ισορροπημένη. Ναι μεν σταματάνε με αυτήν οι αποστολές όπλων μέσω της θαλασσίας οδού, εκείνες όμως που γίνονται από τα ανατολικά (χερσαία) σύνορα ή από αέρος, απλώς καταγράφονται από δορυφόρους ή από τα ραντάρ».
«Υπό τις συνθήκες αυτές θα την προτιμούσαμε το αντίστροφο, να σταματήσουν δηλαδή οι αποστολές όπλων στον Χαφτάρ και οι άλλες να καταγράφονται» πρόσθεσε.
Ο λίβυος υπουργός είπε επίσης «εμείς αποδεχτήκαμε και την κατάπαυση του πυρός. Ο Χαφτάρ δεν σεβάστηκε ποτέ τη βούληση της διεθνούς κοινότητας και αγνόησε τις προτάσεις της. Και τις προσπάθειες της γερμανίδας καγκελαρίου. Δεν τιμωρήθηκε όμως ποτέ. Φέρει την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν κλήθηκε ποτέ να λογοδοτήσει. Προφανώς απολαμβάνει ειδικής μεταχείρισης» υποστήριξε.
Καμιά συζήτηση για πολιτική λύση
Ο Φάτι Μπασάγα απέκλεισε πολιτική λύση στην οποία θα μπορούσε να παίξει ρόλο ο στρατηγός Χαφτάρ. «Δεν μπορεί να είναι εταίρος σε μια ειρηνευτική διαδικασία ή να αναλάβει κάποιο πολιτικό αξίωμα. Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει κανένα μέλλον γι αυτόν στην Λιβύη» τόνισε.
Υπεραμύνθηκε επίσης της στρατιωτικής υποστήριξης της κυβέρνησής του από την Τουρκία, διότι «βρισκόμαστε σε μια κατάσταση στην οποία πρέπει να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας και το λαό μας. Είμαστε μια νόμιμη, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση», όπως είπε.
Σε τροχιά κατά μέτωπο σύγκρουσης Ρωσία – Τουρκία
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί του ΟΗΕ ερευνούν καταγγελίες της κυβέρνησης της Τρίπολης για μεταφορά 8 ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών- 2 Sukhoi 24 και 6 Mig 29 από τη βάση Hmeimim της Συρίας στο Τομπρούκ της Λιβύης για την ενίσχυση των δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.
Εάν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, θα είναι η τελευταία ένδειξη ότι παρά τις διπλωματικές επαφές Μόσχας – Αγκυρας, οι ξένες δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στον πολυετή πόλεμο στη Συρία, κλιμακώνουν την σύρραξη στα πεδία μάχης της Λιβύης και ότι το Κρεμλίνο ενισχύοντας την υποστήριξή του στον στρατηγό Χαφτάρ, διακινδυνεύει την απευθείας αντιπαράθεση με την Τουρκία.
«Είναι σαν να παίζεται το έργο της Συρίας στη Λιβύη, ένα έργο που έχει εξελιχθεί σε ανοιχτό πόλεμο δι’ αντιπροσώπων» είπε ξένος διπλωμάτης στους Financial Times. Ως γνωστόν ο Χαφτάρ, που βρίσκεται στα περίχωρα της Τρίπολης για περίπου ένα χρόνο επιδιώκοντας την ανατροπή της κυβέρνησης του Σάρατζ, στηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο. Από την άλλη, η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον Φαγέζ αλ Σαράτζ στην Τρίπολη έχει την στήριξη της Τουρκίας, η οποία έχει στείλει δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό, όπως αμυντικά συστήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που έχουν αλλάξει τις ισορροπίες της σύγκρουσης.
Γράψτε το σχόλιο σας
Πηγή: