Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σχήμα βραχυχρόνιας εργασίας κατά το πρότυπο του προγράμματος Kurzarbeit της Γερμανίας για να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις, λόγω των κλυδωνισμών που προκαλεί η πανδημία και το lockdown που έχουν εφαρμόσει αρκετές χώρες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μία ένδειξη ότι είναι πιθανό να συνδεθεί με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Ωστόσο, τις λεπτομέρειες θα τις ανακοινώσει αύριο η Επιτροπή.

«Οι επιχειρήσεις καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους, αν και, αυτήν την στιγμή, δεν έχουν έσοδα. Η Ευρώπη έρχεται σε βοήθειά τους με την νέα αυτή πρωτοβουλία», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ιταλία, την Ισπανία και όλες τις άλλες χώρες που έχουν πληγεί σκληρά. Και αυτό θα γίνει χάρη στην αλληλεγγύη άλλων κρατών μελών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το γερμανικό σχήμα, η κυβέρνηση καταβάλλει μέρος των μισθών των εργαζομένων, όταν οι εταιρείες περικόπτουν τον χρόνο εργασίας στο πλαίσιο της επιβράδυνσης λειτουργίας για να αποτραπεί η απώλεια των θέσεων εργασίας.

«Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες και οι επιχειρήσεις δεν έχουν δουλειά εξαιτίας ενός προσωρινού εξωτερικού σοκ όπως είναι ο κοροονϊός, δεν πρέπει να απολύσουν τους εργαζομένους τους», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Με τον τρόπο αυτόν, οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν χρήματα κατά την διάρκεια της κρίσης. Θα μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν τα ενοίκιά τους και να αγοράζουν ό,τι χρειάζονται. Και αυτό έχει επίσης θετικό αντίκτυπο στην οικονομία», είπε.

Χαμηλό ανεργίας πριν την… καταιγίδα

Στο μεταξύ, η Eurostat σήμερα ανακοίνωσε τα στοιχεία για την ανεργία τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με αυτά, η ανεργία μειώθηκε τον Φεβρουάριο στο 7,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2008.

Είναι πιθανόν ότι αυτό το επίπεδο θα παραμείνει το πιο χαμηλό για μεγάλο διάστημα, σχολίασε ο Μπερτ Κόλιν, αναλυτής της ING.

«Ο αντίκτυπος στην ανεργία από τα μέτρα περιορισμού στην ευρωζώνη πιθανόν να είναι σοβαρός» είπε. «Μια αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτη. Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν οι κυβερνήσεις θα καταφέρουν να περιορίσουν την άνοδο», πρόσθεσε.

Μεταξύ των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης, τα χαμηλότερα ποσοστά της ανεργίας καταγράφονται στην Ολλανδία (2,9%) και στη Γερμανία (3,2%), ενώ τα υψηλότερα στην Ελλάδα (16,3% τον Δεκέμβριο του 2019) και στην Ισπανία (13,6%).

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,5% τον Φεβρουάριο, σταθερό σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Στις 7 Απριλίου αναζητεί λύσεις το Eurogroup

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις 7 Απριλίου με στόχο να αναλάβουν δράση σύμφωνα με τις υπάρχουσες αποφάσεις των ηγετών της Ε.Ε. και για να ενισχύσουν τις πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Η σύνοδος θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και θα ξεκινήσει στις 3 μ.μ. ώρα Βρυξελλών.

Η ανακοίνωση έρχεται σε μια στιγμή που μαίνεται ο αγώνας ορισμένων χωρών που ζητούν την έκδοση ειδικού ομολόγου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στην οποία αντιστέκεται με κάθε τρόπο η Γερμανία, αλλά και η Ολλανδία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM