Ήδη από την αρχή της θητείας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ιδιαίτερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία. Ωστόσο, η πρόσφατη Διάσκεψη του Μονάχου ανέδειξε την υποβάθμιση της ΕΕ στα σχέδια του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος φαίνεται να την τοποθετεί σε δευτερεύοντα ρόλο.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία, που έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, προσπαθεί να βρει μια διέξοδο εν μέσω των εσωτερικών κρίσεων που πλήττουν ισχυρές χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Οι προοπτικές για μια θετική εξέλιξη φαίνονται περιορισμένες.

Η σύνοδος της… παρηγοριάς

Μετά τις απογοητευτικές εξελίξεις στη Διάσκεψη του Μονάχου και την προοπτική του Ντόναλντ Τραμπ να περιθωριοποιήσει την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσε σε έκτακτη συνάντηση στο Παρίσι. Στόχος είναι η εξεύρεση κοινού βηματισμού για την Ουκρανία και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα στις 16:00 (τοπική ώρα) και θα συμμετάσχουν οι ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, καθώς και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι αρκετές χώρες εξέφρασαν δυσαρέσκεια για την απουσία τους από τη Σύνοδο, είτε λόγω διαφωνιών με τις προτεινόμενες ενέργειες (όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία), είτε επειδή αισθάνονται αποκλεισμένες από σημαντικές αποφάσεις (Ρουμανία, Τσεχία, Σλοβενία κ.α.).

Ψάχνουν κοινό βηματισμό, σε μια κατακερματισμένη Ευρώπη

Η γαλλική προεδρία θα θέσει στο τραπέζι τις «εγγυήσεις ασφαλείας» για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής ανάπτυξης στρατευμάτων, κυρίως γαλλικών, βρετανικών και πολωνικών, στην ουκρανική επικράτεια, προκειμένου να διασφαλιστεί μια μελλοντική εκεχειρία.

Ωστόσο, αυτό το σχέδιο δεν αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΕ, αλλά αντανακλά τις απαιτήσεις που διατυπώθηκαν από Αμερικανούς αξιωματούχους στη Διάσκεψη του Μονάχου. Η Ουάσιγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλειά της, καθώς οι ΗΠΑ επιθυμούν να εστιάσουν αλλού.

Λίγες ώρες πριν από τη σύνοδο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής στρατευμάτων αν χρειαστεί. Υπογράμμισε την ευθύνη που φέρει η αποστολή στρατευμάτων και την ανάγκη για ασφάλεια στην Ευρώπη.

Τελευταία έκκληση από Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αν και αναγνωρίζει την εξάρτηση της Ουκρανίας από τις ΗΠΑ, προτρέπει τους ευρωπαίους συμμάχους να μην προχωρήσουν σε συμφωνίες που διαμορφώνονται χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

Από τη Γαλλική Προεδρία τονίζεται η ανάγκη για τα κράτη της Ευρώπης να επιταχύνουν τις αποφάσεις για τη συλλογική ασφάλεια, με στόχο τη συγκέντρωση όλων των εταίρων που επιθυμούν ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.