Η Τζόρτζια Μελόνι προσέρχεται με πολλές επιφυλάξεις στην έκτακτη σύνοδο ευρωπαίων ηγετών που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, μετά την απογοητευτική στάση των ΗΠΑ κατά της ΕΕ στη Διάσκεψη του Μονάχου.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου ως λανθασμένη, καθώς έχει προσκληθεί μόνο ένα περιορισμένο σύνολο ευρωπαίων ηγετών. Παράλληλα, φαίνεται να συμφωνεί με πολλές από τις θέσεις που εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ντ. Βανς.

Στο άρθρο της στην ιταλική Corriere della Sera, η Μελόνι, που έχει φιλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ, επισημαίνει ότι η σωστή απάντηση θα έπρεπε να προέρχεται από τις Βρυξέλλες μέσω ενός έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τονίζει ότι τέτοιες ενέργειες, όπως αυτή του Μακρόν, δημιουργούν την εντύπωση ότι υπάρχουν διαφορετικά κέντρα εξουσίας, κάτι που δεν προσφέρει πραγματική ενότητα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη σύνοδο έχουν προσκληθεί μόνο οι ηγέτες της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, καθώς και οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών. Πολλές χώρες εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για την απουσία τους, είτε λόγω διαφωνιών με τις προτεινόμενες ενέργειες είτε λόγω του αποκλεισμού τους από κρίσιμες αποφάσεις.

Πηγές από την ιταλική ηγεσία σχολίασαν ότι η ενέργεια του Μακρόν παρακάμπτει τους θεσμούς της ΕΕ και ενισχύει τη θέση του Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αναγνώριση της Κομισιόν ως συνομιλητή.

«Έχει δίκιο ο Βανς σε όσα είπε για τη δημοκρατία στην Ευρώπη»

Η Μελόνι συμμερίζεται τις απόψεις του Βανς σχετικά με τον έλεγχο της δημοκρατίας στην Ευρώπη, αν και διαφωνεί με τον τόνο και τον τρόπο που εκφράστηκε. Υπογραμμίζει ότι τα πολιτικά δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες καθορίστηκαν από τους Ευρωπαίους και δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Τι υποστηρίζει για την Ουκρανία

Αναφορικά με την Ουκρανία, η Μελόνι έχει δηλώσει ότι η αντεπίθεση των Ουκρανών ήταν αποτυχημένη και ότι υπάρχει κόπωση στη Δύση. Επιθυμεί να αποφευχθεί μια πραγματική αμερικανική απεμπλοκή και, αν αυτό δεν είναι εφικτό, προτείνει τη δημιουργία μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Κίνας, ως αποτρεπτικού παράγοντα για την αναζωπύρωση του πολέμου.