Η διαπραγμάτευση για τον γεωλογικό θησαυρό της Ουκρανίας έχει ξεκινήσει, με τον Ντόναλντ Τραμπ να τονίζει ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει ένα τίμημα: ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισ. δολαρίων.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Fox News, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν ένα μέρος από τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας, ως αποζημίωση για τις οικονομικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί για την υποστήριξη του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.

«Είπα [στην Ουκρανία] ότι θέλω το ισοδύναμο, όπως σπάνιες γαίες αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και ουσιαστικά συμφώνησαν να το κάνουν αυτό, ώστε τουλάχιστον να μην αισθανόμαστε ηλίθιοι», ανέφερε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η χρηματοδότηση χωρίς αντάλλαγμα.

Ο Γεωλογικός Θησαυρός της Ουκρανίας

Η Ουκρανία διαθέτει μεγάλες ποσότητες κρίσιμων ορυκτών, όπως λίθιο και τιτάνιο, που είναι ζωτικής σημασίας για τη σύγχρονη τεχνολογία. Επίσης, έχει σημαντικά αποθέματα άνθρακα, πετρελαίου, φυσικού αερίου και ουρανίου, αν και πολλά από αυτά βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν τους φυσικούς πόρους της χώρας του, ως στρατηγική για να διατηρήσει την υποστήριξη του Τραμπ. Αυτή η ιδέα αποτελεί μέρος του «σχεδίου νίκης» της Ουκρανίας για να εξασφαλίσει μια δίκαιη ειρηνική λύση με τη Ρωσία.

«Οι Αμερικανοί βοήθησαν περισσότερο, και ως εκ τούτου οι Αμερικανοί θα πρέπει να κερδίσουν τα περισσότερα», δήλωσε ο Ζελένσκι, επισημαίνοντας την ανάγκη να συζητήσει το θέμα με τον Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία του να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους της Ουκρανίας και νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι επιδιώκει μια συμφωνία που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στις σπάνιες γαίες.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε την προσέγγιση του Τραμπ ως «πολύ εγωιστική».

Ο Ζελένσκι και οι Θησαυροί της Ουκρανίας

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, ο Ζελένσκι παρουσίασε έναν χάρτη με τα κοιτάσματα σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας, επισημαίνοντας τη σημασία τους για τη χώρα και τη διεθνή κοινότητα.

«Αν μιλάμε για μια συμφωνία, τότε ας κάνουμε μια συμφωνία», δήλωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας από τους συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι λιγότερο από το 20% των ορυκτών πόρων της χώρας είναι υπό ρωσική κατοχή, και ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους για να ενισχύσει τους συμμάχους της, όπως η Βόρεια Κορέα και το Ιράν.

«Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν και να προστατεύσουμε αυτό που έχουμε», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πλούσια περιοχή του Ντνίπρο στην κεντρική Ουκρανία.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ουκρανία διαθέτει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα τιτανίου στην Ευρώπη, καθώς και αποθέματα ουρανίου. Ο Ζελένσκι τόνισε ότι η Ουκρανία δεν προτίθεται να «χαρίσει» τους πόρους της, αλλά να προτείνει μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία για την ανάπτυξή τους.

«Πρόκειται για μια πολύ πλούσια γη. Αυτό δεν σημαίνει ότι τη χαρίζουμε σε κανέναν», τόνισε, προσθέτοντας ότι η ασφάλεια του δυτικού κόσμου εξαρτάται από τη συνεργασία αυτή.

Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ συζητούν τη δυνατότητα χρήσης των υπόγειων αποθηκευτικών χώρων φυσικού αερίου της Ουκρανίας για την αποθήκευση αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενδιαφέρεται πολύ γι’ αυτό… Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε συμβάσεις για προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ουκρανία», κατέληξε.