Η Ουκρανία εκφράζει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε ειρηνευτική διαπραγμάτευση που θα περιλαμβάνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον δεν συμμετέχουν το Κίεβο και η Ευρώπη. Αυτή η θέση προήλθε από ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.

Ο Πούτιν επιθυμεί να διαπραγματευτεί την τύχη της Ευρώπης χωρίς την παρουσία της Ευρώπης και να συζητήσει για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία. Ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, δήλωσε μέσω Telegram ότι αυτό δεν θα συμβεί και τόνισε την ανάγκη ο Πούτιν να επανέλθει στην πραγματικότητα.

Ο Πούτιν ανοιχτός σε συνομιλίες με τον Τραμπ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι τιμές ενέργειας. Ωστόσο, σημείωσε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη λόγω των διαταγμάτων του προεδρικού γραφείου στην Ουκρανία που απαγορεύουν τις συνομιλίες.

Ο Πούτιν συμφώνησε με την άποψη του Τραμπ ότι η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν είχε χάσει τις εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς ότι οι εκλογές αυτές «εκλάπησαν» από τον Τραμπ.

Αναφορικά με τις προειδοποιήσεις του Τραμπ για επιβολή επιπλέον κυρώσεων στο ρωσικό αργό πετρέλαιο, ο Πούτιν εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των σχεδίων, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να πλήξουν την αμερικανική οικονομία. Ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Πούτιν, είναι «έξυπνος και ρεαλιστής» και είναι προτιμότερο να συναντηθούν για να συζητήσουν ήρεμα τα κοινά τους συμφέροντα.

«Είμαστε έτοιμοι. Αλλά αυτό εξαρτάται κυρίως από τις αποφάσεις της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Συζητήσεις για πυρηνικό αφοπλισμό

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του Πούτιν για συνομιλίες με τον Τραμπ, αναφέροντας ότι η ατζέντα θα μπορούσε να περιλαμβάνει και ζητήματα πυρηνικού αφοπλισμού. «Περιμένουμε σήμα από την Ουάσιγκτον», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι όλοι είναι προετοιμασμένοι για μια συνάντηση.

Ο Πεσκόφ τόνισε ότι η διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον πυρηνικό αφοπλισμό θα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό, εφόσον αυτό είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας σταθερότητας. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι πυρηνικές δυνατότητες και άλλων χωρών, όπως η Γαλλία και η Βρετανία, στην τρέχουσα πραγματικότητα.

«Το νομικό πλαίσιο για τον έλεγχο των όπλων έχει υπονομευθεί σοβαρά, και αυτό δεν οφείλεται στη Ρωσία, καθώς οι ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες», κατέληξε ο Πεσκόφ.