
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου.
Καθιερώθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασία, με στόχο την καταπολέμηση της παιδικής εργασίας και πιο συγκεκριμένα τον περιορισμό της παράνομης διακίνησης παιδιών. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης ενός καλά οργανωμένου δικτύου, που έχει στήσει μια γέφυρα μεταφοράς παιδιών από τις αναπτυσσόμενες στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.
Η 12η Ιουνίου είναι, επίσης, αφιερωμένη στα παιδιά της αφρικανικής ηπείρου, που στην πλειοψηφία τους εργάζονται από πολύ τρυφερές ηλικίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Το 1999 οι περισσότερες χώρες – μέλη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας υπέγραψαν μια συμφωνία που υποχρέωνε όλες τις πλευρές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της παιδικής εργασίας. Έως σήμερα, όμως, τα αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας δεν έχουν γίνει ορατά.
Ο αριθμός των παιδιών που αναγκάζονται να δουλέψουν έχει αυξηθεί σε 160 εκατομμύρια παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει αύξηση 8,4 εκατομμυρίων παιδιών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
«Παιδιά ακόμη και πέντε ετών δουλεύουν εξοντωτικά ωράρια, εξορύσσοντας βράχια, χρυσάφι, διαμάντια και πολύτιμα μέταλλα στην Αφρική, στην Ασία και τη Νότια Αμερική, διατρέχοντας μόνιμο κίνδυνο να πεθάνουν λόγω εργατικού ατυχήματος, να τραυματισθούν ή να μετατραπούν σε χρονίως ασθενή.
Παράλληλα, εκατομμύρια περισσότερα παιδιά βρίσκονται σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων του COVID-19. Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται σε νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) και της UNICEF κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
«Εκτιμούμε ότι η πανδημία έχει θέσει 108 εκατομμύρια ανθρώπους και τις οικογένειές τους σε εργατική φτώχεια. Λοιπόν, υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να καταφεύγουν στην παιδική εργασία σχεδόν ως στρατηγική επιβίωσης. Και οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι αν δεν ενεργήσουμε για να το σταματήσουμε, θα μπορούσαμε να δούμε μια περαιτέρω αύξηση μέχρι το τέλος του 2022 περίπου 9 εκατομμυρίων στην παιδική εργασία», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Γκάι Ράιντερ.
Ο ΟΗΕ ανακήρυξε το 2021 Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας.
Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη ενώ έχουν σημειωθεί μεγάλα βήματα για την αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας, τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος επιβραδύνθηκε και ήταν άνιση σε διαφορετικές περιφέρειες, ηλικιακές ομάδες και τομείς.
Στην Ελλάδα, περί τα 50.000 ανήλικα παιδιά δουλεύουν σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροτικές εργασίες, ενώ κάθε χρόνο 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση και χάνουν το δικαίωμά τους σ’ ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.