Φωτιά ξέσπασε την Παρασκευή στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κωστάντζα της Ρουμανίας, στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Εννέα από τους δέκα ασθενείς που βρίσκονταν στο θάλαμο ΜΕΘ Covid πέθαναν. Οι άλλοι ασθενείς μεταφέρθηκαν από το παράθυρο σε μια δραματική επιχείρηση διάσωσης.

Αξιωματούχος του Υπουργείου Υγείας επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν νεκροί, προσθέτοντας ότι ο αριθμός θα ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με πηγές, εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά.

Την ίδια στιγμή, 113 άτομα απομακρύνθηκαν, από τα οποία 50 μεταφέρθηκαν σε άλλα νοσοκομεία.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Προέδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis, ο οποίος σημείωσε ότι «το ρουμανικό κράτος απέτυχε στη θεμελιώδη αποστολή του να προστατεύσει τους πολίτες του», ενώ δήλωσε τρομοκρατημένος από την τραγωδία που συνέβη σήμερα το πρωί στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κωστάντζα.

«Είναι ένα τρομερό νέο δράμα που επιβεβαιώνει την ανεπαρκή υποδομή του ρουμανικού συστήματος υγείας, ένα ξεπερασμένο σύστημα, που δοκιμάστηκε σκληρά και δέχθηκε ασύλληπτη πίεση από το τέταρτο κύμα της πανδημίας του COVID-19.

«Τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των θυμάτων και πολλή δύναμη για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις εξαιρετικά οδυνηρές στιγμές. Εύχομαι ταχεία ανάρρωση σε όλους τους ασθενείς και το ιατρικό προσωπικό που τραυματίστηκαν από τη φωτιά» τόνισε ο Πρόεδρος.