Περίπου 22.000 οικογένειες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των μαχών στα προάστια της Κανταχάρ, της μεγάλης πόλης του νότιου Αφγανιστάν, λίκνου των Ταλιμπάν που έχουν εξαπολύσει μια τεράστια επίθεση σε όλη τη χώρα εδώ και τρεις μήνες.

Οι οικογένειες αυτές “διέφυγαν από ασταθείς τομείς των προαστίων” δυτικά, βόρεια και νότια της Κανταχάρ, “προς πιο ασφαλείς ζώνες” του κέντρου της πόλης, δήλωσε σήμερα ο Ντοστ Μοχάμαντ Νταριάμπ, επαρχιακός διευθυντής της υπηρεσίας προσφύγων, που υπάγεται στο ομώνυμο υπουργείο.

“Δεν καταφέραμε να κατασκευάσουμε παρά τέσσερις καταυλισμούς για να υποδεχθούμε αυτούς τους εκτοπισμένους στην πόλη (…) Αφγανοί επιχειρηματίες μας βοηθούν για τη διατροφή (τους)”, υπογράμμισε ο Νταριάμπ.

Αυτές οι 22.000 οικογένειες αντιπροσωπεύουν περίπου 150.000 ανθρώπους, με το εθνικό γραφείο στατιστικής να εκτιμά πως ατο Αφγανιστάν μια οικογένεια αποτελείται κατά μέσο όρο από επτά άτομα.

“Όταν ξέσπασαν οι μάχες, τα ξαδέλφια μου και εγώ φύγαμε μαζί με τις γυναίκες και τα παιδιά μας προς το κέντρο της πόλης”, δήλωσε στο AFP ο Χάφιζ Μοχάμαντ Ακμπάρ.

“Ζούμε από τότε 20 άτομα της ίδιας οικογένειας σε ένα μέρος που δεν έχει ούτε τουαλέτες. Δεν έχω ιδέα πόσο καιρό θα μείνουμε εδώ”, πρόσθεσε.

Στις μάχες, δύο μέλη της οικογένειας του Χαν Μοχάμεντ “τραυματίστηκαν και βρίσκονται στο νοσοκομείο”.

“Δεν είχα φανταστεί ποτέ ότι θα μας συνέβαινε αυτό. Αν (οι αφγανικές δυνάμεις και οι Ταλιμπάν) θέλουν να πολεμήσουν, να πάνε να πολεμήσουν στην έρημο. Δεν πρέπει να καταστρέφουν την πόλη. Αυτός που θα νικήσει δεν μπορεί να κυριαρχήσει σε μια πόλη-φάντασμα”, είπε.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, Λαλάι Ντασταγκίρι, “οι μάχες συνεχίζονται στα νότια, βόρεια και δυτικά προάστια της Κανταχάρ”.

“Η αμέλεια ορισμένων δυνάμεων ασφαλείας (…) άνοιξε τον δρόμο στους Ταλιμπάν, επιτρέποντάς τους να φθάσουν τόσο κοντά”, είπε και πρόσθεσε πως οι επαρχιακές αρχές βρίσκονται “στη φάση της αναδιοργάνωσης του συνόλου των δυνάμεων ασφαλείας”.

Η Κανταχάρ, μια πόλη τουλάχιστον 650.000 κατοίκων, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Καμπούλ που έχει πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό. Οι Ταλιμπάν την έκαναν επίκεντρο της εξουσίας τους όταν το καθεστώς τους, βασισμένο σε μια εξαιρετικά αυστηρή ερμηνεία του Ισλάμ, κυριάρχησε στο Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001.

Αφού εκδιώχθηκαν από την εξουσία από έναν διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών μετά την άρνησή τους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, επικεφαλής της Αλ Κάιντα, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, πραγματοποιούν εδώ και 20 χρόνια εξέγερση κατά των αρχών της Καμπούλ που υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα.

Τον Μάιο, εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, υπέρ της αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων από τη χώρα, και κατέλαβαν τεράστιες αγροτικές εκτάσεις, πλησιάζοντας σε πολλές επαρχιακές πρωτεύουσες.

Έπειτα από μια σχετική ηρεμία επί του πεδίου στη διάρκεια της τριήμερης Άιντ ελ Άντχα, της μουσουλμανικής γιορτής της Θυσίας που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, οι αφγανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις από την Παρασκευή, σε μια δεκαπενταριά επαρχίες, στην προσπάθεια ανάκτησης εδαφών.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε χθες Σάββατο πως στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στη βόρεια επαρχία Κουντούζ.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Παρασκευή πως ο στρατός ανακατέλαβε έναν σημαντικό τομέα της δυτικής επαρχίας Χεράτ, στα σύνορα με το Ιράν.

Οι αφγανικές αρχές κήρυξαν νυκτερινή κατάπαυση του πυρός στο σύνολο της επικράτειας με εξαίρεση τρεις επαρχίες εκ των οποίων εκείνη της Καμπούλ.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν σήμερα τη σύλληψη τεσσάρων ατόμων, που παρουσίασαν ως Ταλιμπάν που είχαν εμπλακεί στην επίθεση με ρουκέτα εναντίον του προεδρικού μεγάρου στις 20 Ιουλίου, μεταξύ των οποίων και τον εγκέφαλο της επιχείρησης.

Τρεις ρουκέτες είχαν εκτοξευθεί την ώρα που ο αρχηγός του κράτους και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι προσεύχονταν στον κήπο του μεγάρου, κατά την πρώτη ημέρα της Άιντ αλ Άντχα.

Οι τρεις ρουκέτες, η μία εκ των οποίων δεν εξερράγη, έπεσαν σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την προεδρία, χωρίς να την πλήξουν.

“Ένας διοικητής Ταλιμπάν ονόματι Μομίν, είναι ένας από τους κύριους οργανωτές της επίθεσης με ρουκέτα (…) συνελήφθη μαζί με τρεις από τους άνδρες του, που ανήκουν όλοι στους Ταλιμπάν”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μιρουάις Στανικζάι.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αντίπαλος των Ταλιμπάν, είχε αναλάβει την ευθύνη για τα πυρά, όμως η αφγανική κυβέρνηση αποδίδει συχνά στους Ταλιμπάν την ευθύνη για επιθέσεις που διεκδικεί η τζιχαντιστική οργάνωση.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ