nayagio alonissoy
kathimerini.gr

Ένα καλό  και συνάμα παράδοξο νέο μας έρχεται από τους ωκεανούς της μακρινής Αφρικής, καθώς στις ακτές της Κένυας και της Τανζανίας ανακαλύφθηκε καταφύγιο κοραλλιογενών υφάλων που προστατεύει τη θαλάσσια πανίδα κόντρα στις δυσμενείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


Το καταφύγιο αυτό πιθανολογείται πως βρίσκεται σ’ ένα σχετικά δροσερότερο σημείο του ωκεανού, απομωνομένο από τα θερμά ρεύματα, με αποτέλεσμα να φιλοξενεί πλέον μια ποικιλία θαλάσσιων «μεταναστών», από δελφίνια μέχρι σπάνια είδη προϊστορικών ψαριών.

Οι επιστήμονες και ειδικοί που ασχολούνται με την προστασία των ωκεανών, χαιρέτισαν την ευχάριστοι είδηση, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που έιχαν ήδη χτενίσει τα χαρτογραφημένα νερά, προκειμένου να βρουν παρόμοια σημεία στον Ινδικό Ωκεανό.

Μάλιστα οι έρευνες θα συνεχιστούν ενδελεχώς, με τους θαλάσσιους βιολόγους να δηλώνουν πως επιβάλλεται να βρεθούν άμεσα και οι υπόλοιποι αντίστοιχοι ύφαλοι που κρύβονται στα βάθυ των ωκεανών, ώστε να τεθούν επισήμως υπό ειδική προστασία και να προσφέρουν στη θαλάσσια ζωή μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης.

Ο συγγραφές της παρούσας μελέτης, Tim McClanahan, πιθανολογεί πως υπάρχουν τρεις συνολικά υποψήφιοι ύφαλοι-καταφήγια στον Ινδικό Ωκεανό, ωστόσο για την ώρα μόνο γι’ αυτόν τον συγκεκριμένο υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία πως συμβάλλει στη διατήρηση της βιοποικιλίας.