Σύμφωνα με το Bloomberg, Η Κίνα σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση υπολογιστών και λειτουργικών συστημάτων ξένων εταιρειών σε κρατικούς θεσμούς και κρατικές επιχειρήσεις μέσα σε δύο χρόνια, σηματοδοτώντας μια από τις πιο επιθετικές προσπάθειες του Πεκίνου μέχρι σήμερα για την εξάλειψη των ξένων τεχνολογιών.
Μετά την εβδομάδα διακοπών του Μαΐου του 2022, ζητήθηκε από το προσωπικό να αντικαταστήσει ξένους υπολογιστές με τοπικούς υπολογιστές που τρέχουν λειτουργικό λογισμικό που αναπτύχθηκε στη χώρα, είπαν άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το έργο.
Σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τους τοπικούς κατασκευαστές υπολογιστών και τους προγραμματιστές λογισμικού και να μειώσει τον αντίκτυπο των πιθανών κυρώσεων της δυτικής κυβέρνησης, η κινεζική κυβέρνηση επανέλαβε τη διαταγή της να αντικαταστήσει τους υπολογιστές και το λογισμικό ξένης επωνυμίας που χρησιμοποιούνται από φορείς, κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. που υποστηρίζονται από το κράτος με τοπικές τεχνολογίες μέσα σε δύο χρόνια.
Η Lenovo είναι μια κινεζική εταιρεία που κατασκευάζει υπολογιστές και διακομιστές υπολογιστών, μεταξύ άλλων. Ιδρύθηκε το 1984 από τον Liu Chuanzhi, η μάρκα έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο το 2005 όταν εξαγόρασε το τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM, καθιστώντας τον κορυφαίο κατασκευαστή υπολογιστών στον κόσμο.
Ενώ η αντικατάσταση ενός Dell με Windows για ένα Lenovo με Linux ακούγεται δελεαστικό για τις κινεζικές εταιρείες, φαίνεται ότι η χώρα δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής, αλλά αυτή η νέα πρωτοβουλία φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ισχύ.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί η κινεζική κυβέρνηση θέλει η χώρα να στραφεί σε τοπικές τεχνολογίες. Πρώτα, θέλει να κρατήσει κινεζικά χρήματα στην Κίνα και να μην το δούμε να ρέει σε ξένες εταιρείες. Δεύτερον, αφού πήραμε το μάθημα από την καταστολή της Huawei, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι δεν εξαρτάστε από την τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί και κατασκευαστεί αλλού. Συγκεκριμένα, τεχνολογία που ενδέχεται να απαγορεύεται να εισάγεται στην Κίνα.
Θυμηθείτε ότι λόγω του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, οι δυτικές εταιρείες είχαν απαγορευτεί να συναλλάσσονται με τη Ρωσία: ακολούθησε ένα κύμα απροειδοποίητων παραβιάσεων των συμβολαίων με ρωσικές εταιρείες. Αφήνοντας έτσι σε δύσκολη θέση όλες εκείνες τις ρωσικές εταιρείες που είχαν εμπιστευτεί τις δυτικές τεχνολογίες ή εταιρείες.
Η συντριπτική πλειονότητα των υπολογιστών που πωλούνται παγκοσμίως συναρμολογούνται στην Κίνα, αλλά φέρουν μάρκες αμερικανικής ή ευρωπαϊκής προέλευσης. Η κινεζική κυβέρνηση και οι κρατικές εταιρείες χρησιμοποιούν επίσης υπολογιστές με την επωνυμία Dell και HP που κατασκευάζονται στην Κίνα. Ωστόσο, φαίνεται ότι Το Πεκίνο θέλει μόνο να δει τοπικές μάρκες όπως Lenovo, Inspur, Founder, Tsinghua Tongfang σε κρατικά και κρατικά γραφεία επιχειρήσεων.
Η SAP διέκοψε όλες τις πωλήσεις στη Ρωσία στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τις διεθνείς κυρώσεις. Ο κολοσσός επιχειρηματικού λογισμικού SAP δήλωσε ότι θα αναστείλει όλες τις πωλήσεις στη χώρα. Οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας αποτελούν σημαντικό μηχανισμό στις προσπάθειες αποκατάστασης της ειρήνης. Ναί
Η πρωτοβουλία αναμένεται να απαιτήσει την αντικατάσταση τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων υπολογιστών ξένης μάρκας, οι οποίοι θα παραγγελθούν να αντικατασταθούν με εξοπλισμό Κινέζων κατασκευαστών.
Σε γενικές γραμμές, Η κατασκευή υπολογιστών με κινεζικές μάρκες δεν είναι πρόβλημα για Κινέζους κατασκευαστές. Η μεγαλύτερη πρόκληση και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Κίνα εξακολουθεί να βασίζεται στην ξένη τεχνολογία θα ήταν η αντικατάσταση αμερικανικού και ευρωπαϊκού λογισμικού με κινεζικές εναλλακτικές. Υπάρχει μια σειρά από διανομές Linux που αναπτύχθηκαν στην Κίνα, όπως το Red Flag Linux που σχεδιάστηκε από την Red Flag Software και το Kylin που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας, οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν διανομές Windows ή/και ξένων Linux για ορισμένους χρήστες.
Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές λύσεις για το Office της Microsoft και ορισμένες άλλες κοινώς χρησιμοποιούμενες εφαρμογές, όπως το Photoshop της Adobe. Παρόλο που οι εναλλακτικές λύσεις δεν είναι τόσο άνετες στη χρήση όσο τα πρωτότυπα και οι δυνατότητές τους είναι συνήθως κατώτερες από τα πρωτότυπα, μπορούν και πάλι να ολοκληρώσουν τη δουλειά τους (αλλά όχι σε όλες τις περιπτώσεις).
Το πρόβλημα είναι αυτό υπάρχουν πολλά επαγγελματικά λογισμικά που έχουν αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες που δεν έχουν εναλλακτικές που προσφέρουν παρόμοιες δυνατότητες και χαρακτηριστικά. Προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία περιεχομένου, τη σχεδίαση με τη βοήθεια υπολογιστή (CAD), την ηλεκτρονική αυτοματοποίηση σχεδίασης, την επαγγελματική οπτικοποίηση (ProViz), την επεξεργασία βίντεο, τη μετα-παραγωγή βίντεο και πολλές άλλες εφαρμογές θα ήταν σχεδόν αναντικατάστατα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας έχουν λάβει ειδικές άδειες για την αγορά ξένου εξοπλισμού. Εν τω μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση όχι μόνο θέλει οι δικοί της υπάλληλοι να στραφούν σε κινεζικά προγράμματα, αλλά απαιτεί επίσης από τις κρατικές και κρατικές εταιρείες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν αμερικανικό και ευρωπαϊκό λογισμικό.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, η συνταγή δεν θα ισχύει για εξαρτήματα που είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, σαν επεξεργαστές. Παρά την ανάπτυξη των τσιπ της ίδιας της Κίνας, οι περισσότεροι Κινέζοι κατασκευαστές συνεχίζουν να χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel και AMD σε υπολογιστές. Συνιστάται η αντικατάσταση του λογισμικού της Microsoft με λύσεις που βασίζονται σε Linux που έχουν αναπτυχθεί από Κινέζους κατασκευαστές.
Μετά τις πληροφορίες για την πρωτοβουλία της κινεζικής κυβέρνησης, οι μετοχές της HP και της Dell, που καταλαμβάνουν σημαντικό μέρος της κινεζικής αγοράς, υποχώρησαν κατά περίπου 2,5%. Ενώ οι μετοχές των Κινέζων κατασκευαστών όπως η Lenovo, η Inspur, η Kingsoft και η Standard Software, αντίθετα, ανέβηκαν σε τιμή.