Πάνω από 1 τρισ. δολάρια -ποσό ίσο με ολόκληρο το ΑΕΠ της Ολλανδίας- φαίνεται πως έχουν απωλέσει οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις της Κίνας στο πλαίσιο των αυστηρών ελέγχων που δέχθηκαν από το Πεκίνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας επιδόθηκε σε ένα στενό «μαρκάρισμα» σε εταιρείες όπως η Alibaba και η Tencent, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Την περασμένη Παρασκευή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα από τα κύρια προβλήματα για τις χρηματοοικονομικές λειτουργίες των εταιρειών έχουν διορθωθεί και οι ρυθμιστικές αρχές θα στρέψουν την προσοχή τους στον κλάδο στο σύνολό του και όχι σε συγκεκριμένες εταιρείες.

Σήμερα, Τετάρτη, οι κινεζικές αρχές έπλεξαν το εγκώμιο σε εταιρείες όπως η Tencent και η Alibaba για τη συμβουλή τους στην καινοτομία της χώρας, σε ένα ακόμα σημάδι για το ότι το Πεκίνο «ζεσταίνει» τις σχέσεις του με τον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αναλυτές του Refinitiv επισημαίνουν ότι η αναστολή της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO) της θυγατρικής της Alibaba, Ant Group, ύψους 37 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο του 2020 ήταν η αρχή μιας σαρωτικής ρυθμιστικής καταστολής των τεχνολογικών εταιρειών της ηπειρωτικής Κίνας, οι οποίες είχαν αυξηθεί ραγδαία σε μέγεθος και επιρροή.

Έκτοτε, περίπου 1,1 τρισ. δολάρια έχουν αφαιρεθεί από την κεφαλαιοποίηση των μετοχών των εισηγμένων στο Χονγκ Κονγκ Alibaba Group, Tencent, του κινεζικού γίγαντα διανομής τροφίμων Meituan , του παρόχου μηχανών αναζήτησης Baidu και του ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com.

Σημειώνεται πως μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα οι μετοχές των 5 εταιρειών κατέγραψαν απώλειες απο΄40,4% έως 71%.