Ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου και πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, σκοπεύει να ανακοινώσει την παραίτησή του σύντομα, αλλά θα παραμείνει ως μεταβατικός επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης τον επόμενο μήνα στη Γενεύη, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το ζήτημα και τους οποίους επικαλείται το Bloomberg.

Με τη βοήθεια της Τουρκίας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος πρωθυπουργός, του οποίου η κυβέρνηση ελέγχει μόνο τμήματα της δυτικής Λιβύης, τον Ιούνιο απέκρουσε την πολιορκία της πρωτεύουσας από τον στρατηγό και ισχυρό άνδρα της αν. Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ. Αλλά η Τρίπολη έκτοτε αναλώθηκε σε πολιτικές αντιπαραθέσεις και ο Σάρατζ αντιμετώπισε επίσης πίεση από ένα κίνημα διαμαρτυρίας ενάντια στη διαφθορά και την ελλιπή λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών.

Ανακοινώνοντας την παραίτησή του, θα ανακουφιστεί από την πίεση που του ασκείται και θα μπορέσει να προετοιμάσει την έξοδό του μετά τις συνομιλίες της Γενεύης, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας τους για να συζητήσουν εμπιστευτικές συνομιλίες. Οι αντίπαλες πλευρές θα κληθούν να συμφωνήσουν σε μια νέα δομή προεδρικού συμβουλίου που θα ενοποιεί τις διοικήσεις της χώρας και θα προγραμματίσει τις εκλογές.

Η κίνηση αναμένεται να χαιρετιστεί από τους περιφερειακούς υποστηρικτές του Χαφτάρ, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, διευκολύνοντας παράλληλα τις συνομιλίες για την ένωση του έθνους της Βόρειας Αφρικής που βρίσκεται σε σύγκρουση και το οποίο ελέγχει τα μεγαλύτερα αποθεμάτων πετρελαίου της ηπείρου.

Εξάλλου, ο ίδιος ο Χαφτάρ έχει παραχωρήσει όλο και περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, που πρότεινε μια πολιτική πρωτοβουλία για την ενοποίηση των θεσμών της χώρας και τώρα ηγείται του ανατολικού στρατοπέδου στις πολιτικές συνομιλίες, ανέφεραν Άραβες και Δυτικοί διπλωμάτες.

Τέσσερις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Σάρατζ και οι βοηθοί του έχουν συζητήσει τα σχέδιά του με Λιβύους και διεθνείς εταίρους. Ο ίδιος αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτησή του μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανέφεραν δύο αξιωματούχοι. Ένας εκπρόσωπος του Σάρατζ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.

Πηγή: Το Ποντίκι