Αναστέλλεται η συμμετοχή επιστημόνων του CERN σε «όλες τις επιστημονικές επιτροπές ινστιτούτων που βρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και αντίστροφα».
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN), που διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, αυστηροποίησε σήμερα, Παρασκευή, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε απάντηση στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.
Στις 8 Μαρτίου, τα 23 κράτη μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσίας για τον επιταχυντή σωματιδίων LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων), έναν τεράστιο δακτύλιο, μήκους 27 χιλιομέτρων, θαμμένο υπόγεια στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.
Στο τέλος του σημερινού (25/3) Διοικητικού Συμβουλίου, ο Οργανισμός ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων και «καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις ορισμένων ρωσικών ινστιτούτων, που υποστήριξαν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση.
Μεταξύ αυτών των κυρώσεων, περιλαμβάνονται η αναστολή της συμμετοχής επιστημόνων του CERN σε «όλες τις επιστημονικές επιτροπές ινστιτούτων που βρίσκονται στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δημοκρατία της Λευκορωσίας και αντίστροφα». Επίσης, αναστέλλονται ή ακυρώνονται «όλες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από κοινού από τον CERN» και τα ίδια ινστιτούτα.
Το ίδιο ισχύει για τις σχέσεις με το Κοινό Ινστιτούτο Πυρηνικής Έρευνας (JINR), που βρίσκεται στη Ντουμπνά στην Ρωσία, που κατείχε καθεστώς παρατηρητή στο CERN και αντίστροφα. Νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. για να γίνει νέα εκτίμηση και απολογισμός.
«Η επίθεση που διαπράχθηκε κατά της Ουκρανίας, με προμελετημένο τρόπο και ελλείψει πρόκλησης, προκάλεσε πολλές ανθρώπινες απώλειες και ανθρωπιστική κρίση», τονίζει ο CERN, που επιθυμεί να «δείξει την αλληλεγγύη του στον ουκρανικό λαό και τη δέσμευσή του στην επιστήμη στην υπηρεσία της ειρήνης», μια θεμελιώδη αξία που υπερασπίζεται ο Οργανισμός, ο οποίος ιδρύθηκε το 1954.