Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς κατέθεσε στην Επιτροπή Πληροφοριών ότι «περίπου 13.000 ή 14.000» Ρώσοι πολίτες έχουν συλληφθεί επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τόνισε ότι η τρέχουσα αντίθεση των Ρώσων πολιτών με τον Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν είναι μικρό πράγμα», αλλά σημείωσε ότι η επικράτηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης θα δυσκολέψει την οικοδόμηση της λαϊκής διαφωνίας.

«Βλέπετε κηδείες στη Ρωσία νεαρών Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Ουκρανία και επιστρέφουν στα σπίτια τους – αυτό σαφώς θα έχει αντίκτυπο με την πάροδο του χρόνου. Βλέπετε, επίσης, σε σχετικά μικρό αριθμό, αλλά πολλούς πολύ θαρραλέους Ρώσους στους δρόμους να διαδηλώνουν», είπε.

«Κάπου 13 ή 14.000 έχουν συλληφθεί από τότε, κάτι που δεν είναι λίγο σε μια βαθιά καταπιεστική χώρα όπως η Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν την εγχώρια δημοτικότητα του Πούτιν καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι ο έλεγχος των μέσων ενημέρωσης από τον Πούτιν θα τον βοηθήσει να αποτρέψει κάποια λαϊκή αναταραχή.

«Σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν, θα χρειαστεί χρόνος, νομίζω, για να απορροφήσουν οι άνθρωποι τις συνέπειες των επιλογών που έκανε ο Πούτιν προσωπικά», πρόσθεσε.