Τζούλιαν Ασάνζ

Η Διεθνής Αμνηστία προτρέπει σήμερα τις αρχές των ΗΠΑ να βάλουν στο αρχείο το κατηγορητήριο σε βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ και τις αρχές της Βρετανίας να αποφυλακίσουν άμεσα τον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks.

Η προτροπή αυτή της γενικής γραμματέα της μη κυβερνητικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Ανιές Καλαμάρ, διατυπώνεται την παραμονή της έναρξης της νέας ακροαματικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί η έφεση που άσκησε η Ουάσινγκτον στην απόφαση βρετανικού δικαστηρίου τον Ιανουάριο να μην εκδοθεί ο 50χρονος Αυστραλός στις ΗΠΑ (24850684). Αντιμετωπίζει δίωξη από τις αμερικανικές αρχές για την αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων απορρήτων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφερόταν ότι ο κ. Ασάνζ υπάρχει κίνδυνος να αυτοκτονήσει σε αμερικανική φυλακή και εκφράζονταν ανησυχίες για την ψυχική του υγεία.

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ακόμη ότι, σύμφωνα με έρευνα του Yahoo!News, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εξέταζαν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν στην απαγωγή ή τη δολοφονία του Αυστραλού όταν ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Η αποκάλυψη αυτή «θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση την αξιοπιστία των αμερικανικών υποσχέσεων» για τη μεταχείρισή του και «εκθέτουν περαιτέρω τα πολιτικά κίνητρα αυτής της υπόθεσης», κρίνει η κυρία Καλαμάρ.

Η γενική γραμματέας της Αμνηστίας στηλιτεύει επιπλέον το γεγονός πως «έπειτα από 20 χρόνια, πρακτικά κανένας υπεύθυνος για τα εγκλήματα πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ δεν έχει λογοδοτήσει, πόσο μάλλον παραπεμφθεί σε δίκη, και μολαταύτα ένας εκδότης που αποκάλυψε τέτοια εγκλήματα αντιμετωπίζει μια ζωή στη φυλακή».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για την κλοπή και τη δημοσιοποίηση ευαίσθητων πληροφοριών σχετικά με τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με συνεργό την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια πληροφοριών των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. Οι υποστηρικτές του Αυστραλού τον χαρακτηρίζουν δημοσιογράφο-ερευνητή ο οποίος έφερε στο φως εγκλήματα πολέμου.