Διεθνής Αμνηστία: Συγκεντρώνει υπογραφές ενάντια στην αστυνομική βία

diethnis amnistia

“Τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η ατιμωρησία και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτά”, τονίζει η Διεθνής Αμνηστίας, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά συλλογή υπογραφών.

“Υψώστε τη φωνή σας και ζητήστε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα”, τονίζει η Διεθνής Αμνηστία, ενώ παράλληλα καλεί σε συλλογή υπογραφών.

Η νέα αυτή εκστρατεία συλλογής υπογραφών, την οποία ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, απευθύνεται στους αρμόδιους υπουργούς για την αστυνομική βία και την ατιμωρησία τους στην Ελλάδα, με αφορμή τα έντονα φαινόμενα αστυνομικής βίας της 6ης Δεκεμβρίου, 12ης επετείου της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Η ανακοίνωση:

“Υψώστε τη φωνή σας και ζητήστε τον τερματισμό της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας. Εδώ και καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κλιμακούμενης αύξησης της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας στην Ελλάδα.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει πλήθος βιντεοληπτικού υλικού και μαρτυρίες θυμάτων που έχουν υποστεί τέτοιες πρακτικές από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, και έχει τεκμηριώσει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα ίδια συμπεράσματα έχουν καταλήξει άλλωστε κι άλλες ελληνικές και διεθνείς οργανώσεις, επιβεβαιώνοντας αυτή την επικίνδυνη πρακτική.

Το φαινόμενο αυτό δυστυχώς δεν είναι περιστασιακό, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, όπως συνήθως λέγεται. Πρόκειται για ένα ενδημικό και συστημικό φαινόμενο, το οποίο δεν έχει αντιμετωπιστεί από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις. Σε έρευνες της Διεθνούς Αμνηστίας, το 2012 και 2014, έχει τεκμηριωθεί ότι παράλληλα με τις πρακτικές κακομεταχείρισης και παράνομης βίας από την πλευρά των αξιωματούχων επιβολής του νόμου στην Ελλάδα, έχει καλλιεργηθεί μία κουλτούρα ατιμωρησίας, η οποία ενθαρρύνει και υποθάλπει αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα συνεχιζόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, η ατιμωρησία και η καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορούν να γίνονται άλλο ανεκτά. Ζητάμε από τους πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους και να απαιτήσουν τις απαιτούμενες τομές από του αρμόδιους Υπουργούς”.