Το γιγαντιαίο πλοίο Ever Given που είχε προσαράξει στην διώρυγα του Σουέζ κλείνοντας το πέρασμα για τα υπόλοιπα πλοία, αποκολλήθηκε και πλέον αποκαθίσταται η κυκλοφορία στο κανάλι με τις ζημιές να είναι τεράστιες τόσο στις ναυτιλιακές εταιρείες, όσο και στη χώρα που διαχειρίζεται το κανάλι, την Αίγυπτο.

Το μεσημέρι της Δευτέρας «έλυσε κάβους» το Ever Given, που είχε προσαράξει ίσως στο σημαντικότερο θαλάσσιο πέρασμα στον κόσμο για το παγκόσμιο εμπόριο και την εφοδιαστική αλυσίδα. Η μερική μετατόπισή του είχε ήδη γίνει γνωστή από το πρωί, αλλά η διαδικασία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, οπότε και άρχισε να κινείται το κομβόι των τουλάχιστον 400 πλοίων που είχαν σχηματίσει ουρά επί έξι ημέρες.

Αυτόματη αντίδραση της αγοράς ήταν η άμεση υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, με το Brent να υποχωρεί κατά 0,6% στα 63,28 δολάρια το βαρέλι και το αργό Δυτικού Τέξας να σημειώνει πτώση 2,2% στα 59,66 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η ευχάριστη είδηση για το παγκόσμιο εμπόριο, του οποίου το 12% με 13% διέρχεται από τη διώρυγα, δεν συνεπάγεται λύση όλων των προβλημάτων της ναυσιπλοΐας και των θαλάσσιων μεταφορών, καθώς η πανδημία είχε ήδη προκαλέσει τεράστια προβλήματα.

Πολλά λιμάνια ανά τον κόσμο και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ και της Ασίας με μεγάλη εμπορική κίνηση παρουσιάζουν πρόβλημα συνωστισμού των πλοίων εδώ και μήνες εξαιτίας των όσων έχει προκαλέσει η covid-19.

Αιτία ήταν η εκτίναξη που σημείωσε η ζήτηση για προϊόντα το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, όταν η προσδοκία για τα εμβόλια καλλιέργησε αισιοδοξία για την επιστροφή σε κάποιας μορφής κανονικότητα.