Με χιλιάδες Αφγανούς να γίνονται αποδεκτοί ως πρόσφυγες σε διάφορες χώρες, μετά την κατάληψη από τους Ταλιμπάν πολλών περιοχών της χώρας, αρκετοί μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί δέχονται δωρεές σε κρυπτονομίσματα.

Χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, Αφγανοί προσπαθούν ή βρίσκονται σε διαδικασία φυγής από το σπίτι τους φοβούμενοι τι μπορούν να κάνουν οι Ταλιμπάν τώρα που έχουν σε μεγάλο βαθμό τον έλεγχο της χώρας. Οι οργανώσεις που βοηθούν τους πρόσφυγες έχουν ξεκαθαρίσει πως χρειάζονται κεφάλαια για να υποστηρίξουν Αφγανούς που φτάνουν σε ξένα εδάφη, συχνά με μόνο λίγα ρούχα στην πλάτη τους.

Το «Hearts & Homes for Refugees», ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, αυτή τη στιγμή ζητά δωρεές για να βοηθήσει τους περίπου 20.000 Αφγανούς που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα και περιμένουν από τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών να επεξεργαστούν ειδικές βίζες μεταναστών. Ο όμιλος ελπίζει να συγκεντρώσει αρκετά κεφάλαια για τη μετεγκατάσταση οικογενειών Αφγανών στην κομητεία Westchester και προς το παρόν δέχεται για εισφορές: Bitcoin (BTC), Ether (ETH), Bitcoin Cash (BCH), Litecoin (LTC), ZCash (ZEC), Gemini dollar (GUSD), BAL, Yearn.Finance (YFI), Polygon (MATIC), Synthetix (SNX) και Bancor (BNT) μέσω της ενσωμάτωσής του με το Giving Block.

Η CARE, μια οργάνωση με γραφεία σε όλο τον κόσμο που υποστηρίζει γυναίκες και κορίτσια, ανέφερε ότι 393.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί κατά την κατάληψη των Ταλιμπάν και χρειάζονται έκτακτη βοήθεια. Ο Τζακ Μπάτσερ, ο ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Visualize Value, ξεκίνησε μια σειρά από «Μη ανταλλάξιμα περιουσιακά στοιχεία (NFT)», καθένα από τα οποία έχει ως στόχο να πουληθεί για να καλύψει το εκτιμώμενο κόστος του οργανισμού που καλύπτει τις έκτακτες μιας οικογένειας για ένα μήνα. Ο Μπάτσερ ανέφερε ότι τα πρώτα έσοδα έχουν πάει απευθείας στο CARE για να βοηθήσουν τους Αφγανούς.

Ορισμένες οργανώσεις με επιχειρηματική δράση στο Αφγανιστάν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητούν βοήθεια. Το Code to Inspire, ένα σχολείο που στοχεύει στην εκπαίδευση των κοριτσιών από το Αφγανιστάν σχετικά με την κωδικοποίηση και τη ρομποτική, δέχεται εισφορές σε κρυπτονομίσματα μέσω του Giving Block. Ο ιδρυτής, Fareshteh Forough, ανέφερε ότι οι μαθητές «εξακολουθούσαν να κωδικοποιούν στο σπίτι τους».

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να εξελίσσεται. Έχουν αναφερθεί επιθέσεις, δολοφονίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς οι Ταλιμπάν διευρύνουν την κατοχή τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους καλοπροαίρετους χρήστες κρυπτονομισμάτων να έχουν υπόψη τους σε ποιον προσφέρουν, καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι οι απατεώνες μπορεί να χρησιμοποιήσουν την προσοχή των ΜΜΕ προς όφελός τους, κλέβοντας δωρεές που προορίζονται για Αφγανούς.