Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε «ευρεία ανθρώπινη οδύνη» και ότι η Δύση είναι αφοσιωμένη στη διπλωματία για τον τερματισμό της κρίσης, αλλά «εξίσου προετοιμασμένη για άλλα σενάρια», ανακοίνωσε πριν από λίγο, ο Λευκός Οίκος.

 

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα απαντήσουν «αποφασιστικά και θα επιβάλουν γρήγορο και σοβαρό κόστος» εάν το Κρεμλίνο επιτεθεί στον γείτονά του, σύμφωνα με περιγραφή του Λευκού Οίκου για την ωριαία κλήση.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος με τον Πρόεδρο Πούτιν ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν έτοιμες να συμμετάσχουν στη διπλωματία, σε πλήρη συντονισμό με τους Συμμάχους και τους εταίρους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι για άλλα σενάρια», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Οι δύο πρόεδροι μίλησαν μια ημέρα, αφότου ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, προειδοποίησε ότι οι αμερικανικές πληροφορίες δείχνουν ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει εντός ημερών και πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, που ολοκληρώνονται στις 20 Φεβρουαρίου.

Η κλήση δεν προκάλεσε «καμία θεμελιώδη αλλαγή στη δυναμική που εκτυλίσσεται τώρα εδώ και αρκετές εβδομάδες», σύμφωνα με ανώτερο διοικητικό στέλεχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

Το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη αποκαλύψει λεπτομέρειες της συνομιλίας.

Το τηλεφώνημα, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Λευκού Οίκου, είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προβλέψεις των Αμερικανών για εισβολή «κάθε μέρα τώρα», η Μόσχα αρνείται πως θα επιτεθεί και τις χαρακτηρίζει «ψευδείς ειδήσεις». 

Σε περίπτωση που η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για μια «αποφασιστική, μαζική και ενωμένη υπερατλαντική απάντηση». Ωστόσο, ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει την αποστολή αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, επιλέγοντας αντ’ αυτού νiα στείλει χιλιάδες στρατιώτες, στην Πολωνία και τη Ρουμανία.

Πριν μιλήσει στον Μπάιντεν, ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για σχεδόν δύο ώρες.

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Πούτιν θέλει μια ανεξάρτητη Ουκρανία που θα παραμείνει εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, κάτι που οι δυτικοί ηγέτες έχουν αποκλείσει. Η Μόσχα επιμένει, εδώ και καιρό, ότι τα όπλα του ΝΑΤΟ στα σύνορά της θα συνιστούσαν απαράδεκτο κίνδυνο για την ασφάλεια.