Η Ρωσική Γερουσία ενέκρινε το αίτημα του προέδρου για στρατιωτική ανάπτυξη

 

Το κοινοβούλιο της Ρωσίας προχώρησε σήμερα στην επισημοποίηση των σημαντικών αποφάσεων, που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικύρωσε ομόφωνα τις αποκαλούμενες «συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας με τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» και με τους αρχηγούς αυτών των δύο περιφερειών της Ουκρανίας – Ντενίς Πουσελίν Denis Pushilin και Λεονίντ Πασέτσνικ Leonid Pasechnik, αντίστοιχα – υπέγραψαν τις συνθήκες, οι οποίες ορίζουν ότι «οι πλευρές θα οικοδομήσουν τις σχέσεις τους ως φιλικά κράτη, καθοδηγούμενοι με συνέπεια από τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας και ειρηνικής επίλυση τυχόν διαφωνιών».

Και το κρίσιμο είναι ότι ο Πούτιν ζήτησε και επίσημα τώρα από την Άνω Βουλή την άδεια να αναπτύξει ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της νύχτας το Πεντάγωνο είπε ότι αυτό που το Κρεμλίνο ονόμαζε «ειρηνευτικές» δυνάμεις φαίνεται να κινείται στις περιοχές του Ντονμπάς- της ρωσόφωνης επαρχίας της ανατολικής Ουκρανίας, όπου βρίσκονται οι περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ .

 

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστός ο αριθμός των στρατευμάτων της Μόσχας που βρίσκεται, ήδη, πέρα από τα ρωσικά σύνορα.

«Το αίτημα έχει ήδη σταθμιστεί από τις επιτροπές της Γερουσίας» είπε η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η συνεδρίαση της ρωσικής Γερουσίας μεταδόθηκε ζωντανά και σε αυτή δόθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, η επίσημη εξουσιοδότηση για την ανάπτυξη στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

«Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αποφασίζει να δώσει στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας την έγκριση του να αναπτύξει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας στο εξωτερικό στη βάση των κοινώς αποδεκτών αρχών και κανόνων του διεθνούς δικαίου. Ο συνολικός αριθμός των μονάδων των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι περιοχές δράσης τους, οι στόχοι που τίθενται ενώπιον τους, το χρονικό διάστημα παραμονής τους στο εξωτερικό, καθορίζονται από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας σύμφωνα με το σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρεται στην απόφαση της Άνω Βουλής, η οποία τίθεται σε ισχύ από τη στιγμή της έγκρισης της.

Ο γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έσπευσε να καταδικάσει αυτό που αποκάλεσε «την πιο επικίνδυνη στιγμή για την ασφάλεια μιας ολόκληρης γενιάς» και το ερώτημα παραμένει: Ποιά θα είναι η απάντηση της Δύσης πέραν των οικονομικών κυρώσεων;

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Κουλέμπα επικοινώνησε επίσης με τη Βρετανία και με άλλες χώρες, ζητώντας τους να στείλουν όπλα στην Ουκρανία και να της δώσουν εγγυήσεις για τη μελλοντική ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σήμερα το πρωί έστειλα στην υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας μια επιστολή, ζητώντας της επιπρόσθετα αμυντικά όπλα για την Ουκρανία», είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι απηύθυνε το ίδιο αίτημα και στους Αμερικανούς συνομιλητές του. «Θα κινητοποιήσουμε όλον τον κόσμο για να αποκτήσουμε ό,τι μας χρειάζεται για να ενισχύσουμε την αμυντική ικανότητά μας», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση «να βάλει στην άκρη τους δισταγμούς» και τον σκεπτικισμό που υπάρχει στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «και να δώσει στην Ουκρανία την υπόσχεση για τη μελλοντική ένταξή της».

Μολονότι χαιρέτισε την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει τη διαδικασία αδειοδότησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο Κουλέμπα τάχθηκε υπέρ της επιβολής «ακόμη ισχυρότερων κυρώσεων» σε βάρος της Ρωσίας.