Ενέργεια: Πρόταση Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση κατανάλωσης και φόρο στα υπερκέρδη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρόκειται να προτείνει τα μέτρα για την ενέργεια  αυτή την εβδομάδα. Για να ισχύσουν όμως, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη. Τi αναφέρει το Bloomberg.

 

Σχέδια για μείωση της ζήτησης ενέργειας και αναδιανομή μέρους των κερδών των ενεργειακών εταιρειών για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από τον αντίκτυπο της άνευ προηγουμένου κρίσης, πρόκειται να προτείνει η Κομισιόν, σύμφωνα με προσχέδιο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, πρόκειται να προτείνει τα μέτρα αυτή την εβδομάδα, αλλά για να ισχύσουν, θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη. Μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε βαθιές διαφωνίες στο μπλοκ και δεν είναι σαφές πόσο από το σχέδιο της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα «επιβιώσει» στις διαπραγματεύσεις, σημειώνει το Bloomberg.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να δαμάσουν τις αυξανόμενες τιμές και επίσης να περιορίσουν τη ζήτηση καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις προμήθειες, προκαλώντας τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες. Η Επιτροπή θα προτείνει στα 27 κράτη-μέλη του μπλοκ να επιβάλουν μια «έκτακτη και προσωρινή» συνεισφορά (εισφορά αλληλεγγύης) σε βιομηχανίες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και στα διυλιστήρια, με βάση τα φορολογητέα πλεονάσματα κερδών που πραγματοποιήθηκαν το οικονομικό έτος 2022, σύμφωνα με προσχέδιο κανονισμού που διάβασε το πρακτορείο.

Θα προτείνει επίσης δύο στόχους για τη μείωση της ζήτησης ενέργειας: έναν στόχο μείωσης της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά επιλεγμένες ώρες αιχμής.

Η πρόταση θα περιορίσει επίσης τα υπερβολικά έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου, μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια. Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τους Επιτρόπους την Τρίτη (13/9) προτού προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ετήσια ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: news247.gr