Παραμονή της επετείου των 61 χρόνων από την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Οκτωβρίου 1960, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την επέκταση για έναν ακόμα χρόνο την απόφαση που είχε λάβει η Ουάσιγκτον για μερική άρση των περιορισμών που είχαν τεθεί με το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου.

Στην απόφαση αναφέρεται πως «το υπουργείο Εξωτερικών επεκτείνει την αποτελεσματική περίοδο της προσωρινής αλλαγής των Κανονισμών Διεθνούς Διακίνηση Όπλων (International Traffic in Arms Regulations – ITAR)» ώστε να επιτρέπει την προσωρινή άρση των απαγορεύσεων σε εξαγωγές, επανεξαγωγές και προσωρινές εισαγωγές μη-θανάσιμων αμυντικών στοιχείων και αμυντικών υπηρεσιών προς και από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022, εκτός κι αν υπάρξει διαφοροποίηση».

Τέλος, στην απόφαση αναφέρεται ότι το διάταγμα μπαίνει σε εφαρμογή την 30ή Σεπτεμβρίου και θα έχει χρονική διάρκεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, δημοσιοποιώντας την απόφαση με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως «αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η πλήρης άρση των απαγορεύσεων και αντικατοπτρίζει τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ και ΚΔ».

https://twitter.com/Christodulides/status/1443567909603663883

Χθες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Putin έστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κύπρου για την 61η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαιώνει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Αναστασιάδη για την επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. Λύση, η οποία, όπως αναφέρει, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περαιτέρω, ο Vladimir Putin ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εδράζονται διαχρονικά στη φιλία και τον αλληλοσεβασμό και εκφράζει την πεποίθηση ότι η υφιστάμενη εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου θα αναπτυχθεί σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος προς όφελος των λαών των δύο χωρών.