Ευρωκοινοβούλιο: Έκτακτη ολομέλεια για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής

Επιστολή-έκκληση 108 ευρωβουλευτών και 280 βουλευτών ανά την Ευρώπη για άρση της πατέντας των εμβολίων – Η πίεση για αλλαγή στάσης της ΕΕ αυξάνεται μετά και την πρόταση για άρση των πατεντών από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν

​Δημ. Παπαδημούλης: «Δημόσιο αγαθό, τα εμβόλια κατά του COVID: Η ΕΕ οφείλει, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, να θέσει το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία στον πυρήνα της πολιτικής της»
​Η επιστολή έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας των Παπαδημούλη-Αρβανίτη για την αντιμετώπιση των εμβολίων COVID-19 ως δημόσιων αγαθών, που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου​

Επιστολή-έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους ευρωπαίους ηγέτες να επανεξετάσουν την θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της πατέντας των εμβολίων και της Συμφωνίας για τα “TRIPS” έστειλαν από κοινού 108 Ευρωβουλευτές και 280 βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων ανά την Ευρώπη.

Η επιστολή, η οποία έρχεται σε συνέχεια της τροπολογίας των Δημ. Παπαδημούλη και Κ. Αρβανίτη για την αντιμετώπιση των εμβολίων COVID-19 ως δημόσιων αγαθών που υπερψηφίστηκε πρόσφατα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την στήριξη των προοδευτικών δυνάμεων, καταδεικνύει ότι το θέμα της άρσης της πατέντας, παρά τις επίμονες αρνήσεις ορισμένων κύκλων της ευρωπαϊκής ηγεσίας, παραμένει στο επίκεντρο της συζήτησης, ως μία ουσιαστική λύση στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της πανδημίας όχι μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και παγκοσμίως, ιδίως μετά την υποστήριξη της πρότασης για άρση του καθεστώτος της προστασίας της πατέντας και από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης ανέφερε τα εξής:

«Σημαντική και θετική εξέλιξη στον αγώνα για την επιτάχυνση της παραγωγής και του εμβολιασμού κατά του COVID-19 η θετική στάση του Προέδρου των ΗΠΑ για άρση της πατέντας. Η ΕΕ οφείλει, έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, να αλλάξει επιτέλους στάση και να θέσει το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία εκεί όπου ανήκει: στον πυρήνα των αποφάσεων και της πολιτικής της.

Η υγεία των πολλών, σε όλο τον πλανήτη, πρέπει να βρίσκεται πάνω από τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δημόσιο αγαθό. Η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη, όπως και για την αποτελεσματικότητα των συλλογικών και εθνικών προσπαθειών ανάκαμψης».

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι: Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μανόν Ομπρί και Μάρτιν Σίντερβαν, Συμπρόεδροι της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Φιλίπ Λαμπέρτς, Συμπρόεδρος της Ευρωομάδας των Πρασίνων, Μπράντο Μπενιφέι, επικεφαλής της Ευρωομάδας των Ιταλών Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν, πρώην Πρόεδρος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, και Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Στεκόμαστε δίπλα στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις πάνω από 100 εθνικές κυβερνήσεις, τις εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και συμμετέχουμε μαζί τους για να προτρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συζητήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση ορισμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (‘’TRIPS’’)» επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές και οι βουλευτές στην επιστολή τους, τονίζοντας πως μία τέτοια πρόταση «θα διευκόλυνε την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και της τεχνογνωσίας. Επιπλέον, θα άρει τα διεθνή φαρμακευτικά μονοπώλια, θα εξαλείψει τη νομική αβεβαιότητα και θα δώσει την ελευθερία έτσι ώστε να λειτουργήσει και να αυξηθεί η συνεργασία και να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες για τον COVID-19 παγκοσμίως». Και υπογραμμίζουν πως «τα νέα στελέχη του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού».

Σε αυτό το πλαίσιο κι «έναν χρόνο μετά το λοκντάουν και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τεστ, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών. Κι αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση της ιδιοκτησίας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και των πόρων, ιδιαίτερα με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή (μεταφρασμένη στα ελληνικά):

Κοινή έκκληση Ευρωβουλευτών και Βουλευτών από εθνικά κοινοβούλια – Παρότρυνση προς την ΕΕ και τα κράτη μέλη για υποστήριξη της άρσης της Συμφωνίας για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (‘’TRIPS’’)

Νέα στελέχη του COVID-19 αποδεικνύουν ότι δεν θα νικήσουμε τον ιό έως ότου τον νικήσουμε παντού. Βρισκόμαστε εν μέσω μιας από τις σοβαρότερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας στην πρόσφατη ιστορία του κόσμου. Πάνω από 2,6 εκατομμύρια ζωές έχουν ήδη χαθεί παγκοσμίως. Η παγκόσμια οικονομία θα χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια, εάν το ποσοστό εμβολιασμού δεν αυξηθεί γρήγορα παγκοσμίως. Τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης συχνά βρίσκονται στο όριο ή υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους, ολόκληρες οικονομίες έχουν γονατίσει και ο βιοπορισμός εκατομμυρίων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έναν χρόνο μετά το λοκντάουν και τη λήψη περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι πρέπει να αυξήσουμε επειγόντως την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα εμβολίων, τεστ, φαρμάκων και προστατευτικών υλικών. Κι αυτό απαιτεί ευρύτερη κοινή χρήση της ιδιοκτησίας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, των δεδομένων και των πόρων, ιδιαίτερα με χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα.

Στεκόμαστε δίπλα στον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στις πάνω από 100 εθνικές κυβερνήσεις, τις εκατοντάδες οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, και συμμετέχουμε μαζί τους για να προτρέψουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της ΕΕ να συζητήσουν στο υψηλότερο επίπεδο και να υποστηρίξουν την προσωρινή άρση ορισμένων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία για τα πνευματικά δικαιώματα που σχετίζονται με το εμπόριο (‘’TRIPS’’). Η άρση που προτείνεται από τη Νότια Αφρική και την Ινδία θα διευκόλυνε την κοινή χρήση όλων των πνευματικών δικαιωμάτων και της τεχνογνωσίας. Επιπλέον, θα άρει τα διεθνή φαρμακευτικά μονοπώλια, θα εξαλείψει τη νομική αβεβαιότητα και θα δώσει την ελευθερία έτσι ώστε να λειτουργήσει και να αυξηθεί η συνεργασία και να επιταχυνθεί η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η προσιτή τιμή σε εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες για τον COVID-19 παγκοσμίως.

Οι κοινωνίες μας έχουν ήδη πληρώσει τεράστιο ανθρώπινο τίμημα στην πανδημία, κάτι που μόνο αυξάνεται με τη μέρα. Μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος βρίσκονται πίσω από την καινοτομία σε τεχνολογίες και προϊόντα υγείας για τον COVID-19. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι ο εκτεταμένος εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα και θα αρθούν όλα τα εμπόδια. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επανεξετάσουν επειγόντως τη θέση τους και να υποστηρίξουν την πρόταση για άρση της συμφωνίας για τα TRIPS και να προστατεύσουν την προστασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων στη ζωή, την υγεία και σε ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

Οι συνυπογράφοντες Ευρωβουλευτές και Βουλευτές,

Dimitrios Papadimoulis, European Parliament, Martin Schirdewan, European Parliament, Manon Aubry, European Parliament, Philippe Lamberts, European Parliament, Udo Bullmann, European Parliament, Brando Benifei, European Parliament, Petros Kokkalis, European Parliament, Alex Agius Saliba, European Parliament, Alviina Alametsä, European Parliament, François Alfonsi, European Parliament, Rasmus Andresen, European Parliament,

Attila Ara-Kovács, European Parliament, Maria Arena, European Parliament, Margrete Auken, European Parliament, Pernando Barrena Arza, European Parliament, Tiziana Beghin, European Parliament, Gabriele Bischoff, European Parliament, Benoît Biteau, European Parliament, Malin Björk, European Parliament, Manuel Bompard, European Parliament, Marc Botenga, European Parliament, Patrick Breyer, European Parliament, Milan Brglez, European Parliament, Saskia Bricmont, European Parliament, Reinhard Bütikofer, European Parliament, Damien Carême, European Parliament, Fabio Massimo Castaldo, European Parliament, Anna Cavazzini, European Parliament, Sara Cerdas, European Parliament, Leïla Chaibi, European Parliament, Tudor Ciuhodaru, European Parliament, Antoni Comín i Oliveres, European Parliament, David Cormand, European Parliament, Rosa D`Amato, European Parliament, Clare Daly, European Parliament, Gwendoline Delbos-Corfield, European Parliament, Karima Delli, European Parliament, Özlem Alev Demirel, European Parliament, Pascal Durand, European Parliament, Bas Eickhout, European Parliament, Cyrus Engerer, European Parliament, Eleonora Evi, European Parliament, João Ferreira, European Parliament, Mario Furore, European Parliament, Lina Gálvez Muñoz, European Parliament, Giorgos Georgiou, European Parliament, Sven Giegold, European Parliament, Raphaël Glucksmann, European Parliament, Mónica Silvana González, European Parliament, Claude Gruffat, European Parliament, Elisabetta Gualmini, European Parliament, Sylvie Guillaume, European Parliament, José Gusmão, European Parliament, Heidi Hautala, European Parliament, Hannes Heide, European Parliament, Eero Heinäluoma, European Parliament, Yannick Jadot, European Parliament, Dietmar Köster, European Parliament, Kateřina Konečná, European Parliament, Katrin Langensiepen, European Parliament, Aurore Lalucq, European Parliament, Pierre Larrouturou, European Parliament, Maria Manuel Leitão Marques, European Parliament, Chris MacManus, European Parliament, Pierfrancesco Majorino, European Parliament, Erik Marquardt, European Parliament, Marisa Matias, European Parliament, Sara Matthieu, European Parliament, Emmanuel Maurel, European Parliament, Nora Mebarek, European Parliament, Tilly Metz, European Parliament, Silvia Modig, European Parliament, Ville Niinistö, European Parliament, Grace O`Sullivan, European Parliament, Jutta Paulus, European Parliament, Piernicola Pedicini, European Parliament, Mauri Pekkarinen, European Parliament, Mikuláš Peksa, European Parliament, Sandra Pereira, European Parliament, Manu Pineda, European Parliament, Giuliano Pisapia, European Parliament, Evelyn Regner, European Parliament, Sira Rego, European Parliament, Diana Riba i Giner, European Parliament, Michèle Rivasi, European Parliament, María Eugenia Rodríguez Palop, European Parliament, Caroline Roose, European Parliament, Mounir Satouri, European Parliament, Andreas Schieder, European Parliament, Helmut Scholz, European Parliament, Massimiliano Smeriglio, European Parliament, Jordi Solé, European Parliament, Tineke Strik, European Parliament, Patrizia Toia, European Parliament, Marie Toussaint, European Parliament, Miguel Urbán Crespo, European Parliament, Ernest Urtasun, European Parliament, Kim van Sparrentak, European Parliament, Monika Vana, European Parliament, Idoia Villanueva Ruiz, European Parliament, Nikolaj Villumsen, European Parliament, Bettina Vollath, European Parliament, Thomas Waitz, European Parliament, Mick Wallace, European Parliament, Sarah Wiener, European Parliament, Tiemo Wölken, European Parliament, Salima Yenbou, European Parliament

Gregor Gysi, Bundestag, Germany, Ulla Andersson, Riksdag, Sweden, Luisa Angrisani, Senato della Repubblica, Italy, Alessandro Amitrano, Camera dei deputati, Italy, Maurice Antiste, Sénat, France, Giovanni Luca Aresta, Camera dei deputati, Italy, Clémentine Autain, Assemblée nationale, France, Joël Aviragnet, Assemblée nationale, France, Heike Baehrens, Bundestag, Germany, Delphine Bagarry, Assemblée nationale, France, Joan Baldoví Roda, Congreso de los Diputados, Spain, Elisabetta Maria Barbuto, Camera dei deputati, Italy, Simone Barrientos, Bundestag, Germany, Valentina Barzotti, Camera dei deputati, Italy, Montserrat Bassa i Coll, Congreso de los Diputados, Spain, Sergio Battelli, Camera dei deputati, Italy, Petra Bayr, Nationalrat, Austria, Guy Benarroche, Sénat, France, Esther Benbassa, Sénat, France, Marina Berlinghieri, Camera dei deputati, Italy, Ugo Bernalicis, Assemblée nationale, France, Joël Bigot, Sénat, France, Paola Binetti, Senato della Repubblica, Italy, Matthias W. Birkwald, Bundestag, Germany, Laura Boldrini, Camera dei deputati, Italy, Nicole Bonnefoy, Sénat, France, Enza Bruno Bossio, Camera dei deputati, Italy, Denis Bouad, Sénat, France, Hussein Bourgi, Sénat, France, John Brady, Dáil Éireann, Ireland, Helmut Brandstätter, Nationalrat, Austria, Michel Brandt, Bundestag, Germany, Isabelle Briquet, Sénat, France, Agnieszka Brugger, Bundestag, Germany, Alain Bruneel, Assemblée nationale, France, Maurizio Buccarella, Senato della Repubblica, Italy, Giuseppe Buompane, Camera dei deputati, Italy, Francesca Businarolo, Camera dei deputati, Italy, Azzurra Cancelleri, Camera dei deputati, Italy, Rémi Cardon, Sénat, France, Paola Carinelli, Camera dei deputati, Italy, Marie-Arlette Carlotti, Sénat, France, Matt Carthy, Dáil Éireann, Ireland, Maria Carvalho Dantas, Congreso de los Diputados, Spain, Vittoria Casa, Camera dei deputati, Italy, Lars Castellucci, Bundestag, Germany, Andrea Cecconi, Camera dei deputati, Italy, Susanna Cenni, Camera dei deputati, Italy, Lucia Ciampi, Camera dei deputati, Italy, Tiziana Ciprini, Camera dei deputati, Italy, Laurence Cohen, Sénat, France, Joan Collins, Dáil Éireann, Ireland, Claudio Cominardi, Camera dei deputati, Italy, Federico Conte, Camera dei deputati, Italy, Helene Conway-Mouret, Sénat, France, Valentina Corneli, Camera dei deputati, Italy, Thierry Cozic, Sénat, France, Gerard P Craughwell, Seanad Éireann, Ireland, Francesco Critelli, Camera dei deputati, Italy, Sebastiano Cubeddu, Camera dei deputati, Italy, David Cullinane, Dáil Éireann, Ireland, Ronan Dantec, Sénat, France, Saverio De Bonis, Senato della Repubblica, Italy, Vito De Filippo, Camera dei deputati, Italy, Séverine de Laveleye, Chambre des représentants, Belgium, Piero De Luca, Camera dei deputati, Italy, Monique de Marco, Sénat, France, Andrea De Maria, Camera dei deputati, Italy, Loredana De Petris, Senato della Repubblica, Italy, Guillaume Defossé, Chambre des représentants, Belgium, Dr. Diether Dehm, Bundestag, Germany, Lorena Delgado Varas, Riksdag, Sweden, Jordi Martí Deulofeu, Senado de España, Spain, Gilbert-Luc Devinaz, Sénat, France, Pierre Dharréville, Assemblée nationale, France, Dr. Karamba Diaby, Bundestag, Germany, Federica Dieni, Camera dei deputati, Italy, Luigi Di Marzio, Senato della Repubblica, Italy, Giuseppe D`Ippolito, Camera dei deputati, Italy, Leonardo Donno, Camera dei deputati, Italy, Valentina D`Orso, Camera dei deputati, Italy, Francesco D`Uva, Camera dei deputati, Italy, Pablo Echenique-Robba, Congreso de los Diputados, Spain, Gorka Elejabarrieta Díaz, Senado de España, Spain, Guglielmo Epifani, Camera dei deputati, Italy, Klaus Ernst, Bundestag, Germany, Vasco Errani, Senato della Repubblica, Italy, Iñigo Errejón Galván, Congreso de los Diputados, Spain, Adelina Escandell Grases, Senado de España, Spain, Wiebke Esdar, Bundestag, Germany, Marialuisa Faro, Camera dei deputati, Italy, Mairéad Farrell, Dáil Éireann, Ireland, Stefano Fassina, Camera dei deputati, Italy, Elena Fattori, Senato della Repubblica, Italy, Olivier Faure, Assemblée nationale, France, Rémi Féraud, Sénat, France, Jacques Fernique, Sénat, France, Emanuele Fiano, Camera dei deputati, Italy, Caroline Fiat, Assemblée nationale, France, Paolo Ficara, Camera dei deputati, Italy, Jean-Luc Fichet, Sénat, France, Lorenzo Fioramonti, Camera dei deputati, Italy, Francesca Flati, Camera dei deputati, Italy, Nicola Fratoianni, Camera dei deputati, Italy, Luca Frusone, Camera dei deputati, Italy, Alessandro Fusacchia, Camera dei deputati, Italy, Sylvia Gabelmann, Bundestag, Germany, Luigi Gallo, Camera dei deputati, Italy, Gary Gannon, Dáil Éireann, Ireland, Hervé Gillé, Sénat, France, Conny Giordano, Camera dei deputati, Italy, Nicole Gohlke, Bundestag, Germany, Antonio Gómez-Reino Varela, Congreso de los Diputados, Spain, Guillaume Gontard, Sénat, France, Bianca Laura Granato, Senato della Repubblica, Italy, Giulia Grillo, Camera dei deputati, Italy, Carmela Grippa, Camera dei deputati, Italy, Hanna Gunnarsson, Riksdag, Sweden, David Habib, Assemblée nationale, France, Heike Hänsel, Bundestag, Germany, Seán Haughey, Dáil Éireann, Ireland, Laurence Hennuy, Chambre des représentants, Belgium, Julia Herr, Nationalrat, Austria, Alice-Mary Higgins, Seanad Éirean, Matthias Höhn, Bundestag, Germany, Christina Höj Larsen, Riksdagen, Sweden, Jens Holm, Riksdag, Sweden, Jean-Michel Houllegatte, Sénat, France, Neasa Hourigan, Dáil Éireann, Ireland, Claire Hugon, Chambre des représentants, Belgium, Andrej Hunko, Bundestag, Germany, Peder Hvelplund, Folketinget, Denmark, Antonella Incerti, Camera dei deputati, Italy, Momodou Malcolm Jallow, Riksdag, Sweden, Ulla Jelpke, Bundestag, Germany, Patrice Joly, Sénat, France, Lotta Johnsson Fornarve, Riksdag, Sweden, Régis Juanico, Assemblée nationale, France, Christian Juhl, Folketinget, Denmark, Patrick Kanner, Sénat, France, Kerstin Kassner, Bundestag, Germany, Uwe Kekeritz, Bundestag, Germany, Éric Kerrouche, Sénat, France, Dr. Achim Kessler, Bundestag, Germany, Dr. Bärbel Kofler, Bundestag, Germany, Bastien Lachaud, Assemblée nationale, France, Francesco Laforgia, Senato della Repubblica, Italy, Jean-Christophe Lagrade, Assemblée nationale, France, François-Michel Lambert, Assemblée nationale, France, Elio Lannutti, Senato della Repubblica, Italy, Birger Lahti, Riksdag, Sweden, Pierre Laurent, Sénat, France, Annie Le Houérou, Sénat, France, Claudine Lepage, Sénat, France, Marie-Noelle Lienemann, Sénat, France, Helge Lindh, Bundestag, Germany, Mirella Liuzzi, Camera dei deputati, Italy, Antonio Lombardo, Camera dei deputati, Italy, Juantxo López de Uralde, Congreso de los Diputados, Spain, Marialucia Lorefice, Camera dei deputati, Italy, Jean-Jacques Lozach, Sénat, France, Monique Lubin, Sénat, France, Victorin Lurel, Sénat, France, Jacques-Bernard Magner, Sénat, France, Alessandra Maiorino, Senato della Repubblica, Italy, Didier Marie, Sénat, France, Gianni Marilotti, Senato della Repubblica, Italy,

Vincent P. Martin, Seanad Éireann, Ireland, Catarina Martins, Assembleia da República, Portugal, Hilde Mattheis, Bundestag, Germany, Rafael Mayoral Perales, Congreso de los Diputados, Spain, Rosa Medel, Congreso de los Diputados, Spain, Jean-Luc Mélenchon, Assemblée nationale, France, Alessandro Melicchio, Camera dei deputati, Italy, Jean-Jacques Michau, Sénat, France, Salvatore Micillo, Camera dei deputati, Italy, Claudia Moll, Bundestag, Germany, Marie-Pierre Monier, Sénat, France, Franck Montaugé, Sénat, France, Simon Moutquin, Chambre des représentants, Belgium, Niema Movassat, Bundestag, Germany, Rossella Muroni, Camera dei deputati, Italy, Paul Murphy, Dáil Éireann, Ireland, Sébastien Nadot, Assemblée nationale, France, Pietro Navarrs, Camera dei deputati, Italy, Dalila Nesci, Camera dei deputati, Italy, Michele Nitti, Camera dei deputati, Italy, Thomas Nord, Bundestag, Germany, Gudrun Nordborg, Riksdag, Sweden, Rasmus Nordqvist, Folketinget, Denmark, Paola Nugnes, Senato della Repubblica, Italy, Danièle Obono, Assemblée nationale, France, Cian O`Callaghan, Dáil Éireann, Ireland, Marc Ó Cathasaigh, Dáil Éireann, Ireland, Riccardo Olgiati, Camera dei deputati, Italy, Anna Laura Orrico, Camera dei deputati, Italy, Fabrizio Ortis, Senato della Repubblica, Italy, Erasmo Palazzotto, Camera dei deputati, Italy, Valentina Palmisano, Camera dei deputati, Italy, Mathilde Panot, Assemblée nationale, France, Nicolas Parent, Chambre des représentants, Belgium, Leonardo Penna, Camera dei deputati, Italy, Gianluca Perilli, Senato della Repubblica, Italy, Isabel Cristina Rua Pires, Assembleia da República, Portugal, Gerardo Pisarello Prados, Congreso de los Diputados, Spain, Sébastien Pla, Sénat, France, Raymonde Poncet, Sénat, France, Yasmine Posio, Riksdag, Sweden, Emilienne Poumirol, Sénat, France, Loïc Prud`homme, Assemblée nationale, France, José Manuel Pureza, Assembleia da República, Portugal, Adrien Quatennens, Assemblée nationale, France, Sascha Raabe, Bundestag, Germany, Karin Rågsjö, Riksdag, Sweden, Christian Redon-Sarrazy, Sénat, France, Riccardo Ricciardi, Camera dei deputati, Italy, Bernd Riexinger, Bundestag, Germany, Luca Rizzo Nervo, Camera dei deputati, Italy, Alberto Rodríguez Rodríguez, Congreso de los Diputados, Spain, Marta Rosique i Saltor, Congreso de los Diputados, Spain, René Röspel, Bundestag, Germany, Andrea Rossi, Camera dei deputati, Italy, Roberto Rossini, Camera dei deputati, Italy, Claudia Roth, Bundestag, Germany, Fabien Roussel, Assemblée nationale, France, Sabine Rubin, Assemblée nationale, France, Josep Rufà i Gràcia, Senado de España, Spain, Iñaki Ruiz de Pinedo, Congreso de los Diputados, Spain, Alessandro Ruotolo, Senato della Repubblica, Italy, Inés Sabanés Nadal, Congreso de los Diputados, Spain, Angela Salafia, Camera dei deputati, Italy, Daniel Salmon, Sénat, France, Javier Sánchez Serna, Congreso de los Diputados, Spain, Isabelle Santiago, Assemblée nationale, France, Doriana Sarli, Camera dei deputati, Italy, Hervé Saulignac, Assemblée nationale, France, Lucia Scanu, Camera dei deputati, Italy, Dr. Nina Scheer, Bundestag, Germany, Eva-Maria Schreiber, Bundestag, Germany, Elin Segerlind, Riksdag, Sweden, Debora Serracchiani, Camera dei deputati, Italy, Paolo Siani, Camera dei deputati, Italy, Frank Schwabe, Bundestag, Germany, Pedro Filipe Soares, Assembleia da República, Portugal, Serse Soverini, Camera dei deputati, Italy, Gilda Sportiello, Camera dei deputati, Italy, Lucien Stanzione, Sénat, France, Jean-Pierre Sueur, Sénat, France, Luca Sut, Camera dei deputati, Italy, Håkan Svenneling, Riksdag, Sweden, Ilona Szatmari Waldau, Riksdag, Sweden,