Τα παιδιά που περνούν χρόνο παίζοντας με τους μπαμπάδες τους σε πολύ νεαρή ηλικία, μπορεί να ελέγχουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους μεγαλώνοντας, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Η έρευνα που έγινε από το παιδαγωγικό τμήμα του πανεπιστημίου Cambridge και το ίδρυμα LEGO εξέτασε το πώς επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού το παιχνίδι με τη μητέρα και τον πατέρα έως την ηλικία των 3 ετών.

Αν και υπάρχουν πολλές ομοιότητες, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πατεράδες έχουν την τάση να κάνουν σωματικά παιχνίδια, όπως το γαργαλητό, το κυνηγητό ή να κάνουν τα παιδιά βόλτες έχοντάς τα ανεβασμένα στους ώμους τους. Αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται ότι βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους.

Η έρευνα βασίζεται στην αξιολόγηση δεδομένων από 78 μελέτες που έγιναν κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη ή τις ΗΠΑ, από το 1997 έως το 2017 και οι οποίες διαπίστωσαν μια σταθερή συσχέτιση ανάμεσα στα παιχνίδια πατέρα- παιδιού και την ικανότητα του παιδιού να ελέγχει τα συναισθήματά του αργότερα.

Τα παιδιά που επωφελούνται από παιχνίδια «υψηλής ποιότητας» με τον πατέρα τους είναι- σύμφωνα με τη μελέτη- λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν υπερδραστηριότητα, ή δυσκολίες που αφορούν τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Επίσης, φαίνεται να μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την επιθετικότητά τους και είναι λιγότερο πιθανό να ξεσπάσουν σε άλλα παιδιά, κατά τη διάρκεια διαφωνιών στο σχολείο.   «Το σωματικό παιχνίδι δημιουργεί αστείες, συναρπαστικές καταστάσεις στις οποίες τα παιδιά πρέπει να δείξουν αυτοέλεγχο. Μπορεί να πρέπει να ελέγξεις τη δύναμή σου, να μάθεις πότε τα πράγματα έχουν παρατραβήξει ή μπορεί ο πατέρας σου να πατήσει το δάχτυλό σου κατά λάθος και να νιώσεις θυμωμένος», είπε ο Πολ Ραμτσαντάνι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Cambridge και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Είναι ένα ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά μπορούν να εξασκηθούν στο πώς αντιδρούν. Αν αντιδράσουν λάθος, μπορεί να τα μαλώσουν, αλλά δεν χάλασε ο κόσμος. Την επόμενη φορά μπορεί να το θυμηθούν και να συμπεριφερθούν διαφορετικά», εξήγησε ο καθηγητής.   Πάντως τα παιδιά που ζουν με τη μητέρα τους δεν μειονεκτούν απαραίτητα, σημειώνουν οι ερευνητές. Όλα τα παιχνίδια των γονιών με τα παιδιά σε μικρή ηλικία συνδέονται με πιο θετικά αποτελέσματα, τόσο σε νοητικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό.

«Ένα από τα πράγματα που αναδεικνύει η έρευνά μας είναι η ανάγκη για ποικιλία στους τύπους παιχνιδιού που έχουν πρόσβαση τα παιδιά. Και οι μητέρες, σαφώς, μπορούν να υποστηρίξουν τα σωματικά παιχνίδια με τα μικρά παιδιά», σημείωσε ο Ραμτσαντάνι.

Πηγή: www.lifo.gr