Έκθεση της Υπηρεσίας Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωκοινοβουλίου εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση αναφέροντας ότι οι νομοθετικές αλλαγές που έγιναν σχετικά με τις παρακολουθήσεις είναι ανεπαρκείς.

«Η Ελλάδα τροποποίησε τη νομοθεσία της για τις πληροφορίες στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών, αλλά μένει να δούμε αν θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς ελλείψεις», επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ όσον αφορά στο ξεχωριστό κεφάλαιο για τη χώρα και ειδικότερα στην αναδιάρθρωση της ΕΥΠ, η έκθεση αναφέρει ότι αυτή περιελάβανε τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου. «Ωστόσο, αυτό δεν ενισχύει την ανεξάρτητη εποπτεία, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» αναφέρει η έκθεση.

Παράλληλα, η Υπηρεσία Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει αναφορικά με την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων για λόγους εθνικής ασφάλειας αναφέρεται στη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών που ισχύει τώρα στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ειδική προστασία των πολιτικών προσώπων θεωρείται απαραίτητη «ως μέσο προστασίας της πολιτικής διαδικασίας» γεγονός το οποίο υπάρχει και στα πρότυπα που θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τις υποκλοπές.

Κατά τα άλλα η Υπηρεσία Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Ευρωκοινοβουλίου εκφράζει τις ανησυχίες για την ανεπαρκή προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα, και αναφέρεται στον νέο νόμο που διευρύνει τη βεντάλια των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση απορρήτου των επικοινωνιών επικαλούμενο την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι οι πρακτικές αυτές δεν συμβαδίζουν με τις ευρωπαϊκές αρχές για τη διαφάνεια και την προστασία της ιδιωτικότητας.

Αναλυτικά η έκθεση: