Ιαπωνία: Ο Σούγκα νέος πρωθυπουργός αντί του Άμπε

Την είδηση της συμφωνίας μετέδωσαν το Bloomberg, οι Financial Times και οι New York Times.

Οι συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας για τις ευρύτερες απαγορεύσεις στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα φέρεται να οδήγησαν τις τρεις χώρες σε μια συντονισμένη δράση.

Η συμφωνία, η οποία έχει σκοπό να ανακόψει τις φιλοδοξίες του Πεκίνου να αναπτύξει τις δυνατότητες εγχώριας παραγωγής τσιπ, θα επεκτείνει τους ελέγχους εξαγωγών που επέβαλαν οι ΗΠΑ τον Οκτώβριο σε εταιρείες οι οποίες εδρεύουν στις δύο χώρες, μεταξύ άλλων στις ASML Holding, Nikon και Tokyo Electron.

Eκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο. Εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εμπορίου αρνήθηκε να σχολιάσει.

Δεν υπάρχει προς το παρόν πρόθεση να ανακοινωθούν δημόσια οι περιορισμοί στις εξαγωγές και η εφαρμογή του σχεδίου μπορεί να διαρκέσει μήνες, σύμφωνα με τις πηγές.

«Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό, αλλά δεν επικοινωνούμε για αυτό. Και αν προκύψει κάτι από αυτό, είναι αμφίβολο αν αυτό θα γίνει ορατό» δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε νωρίτερα την Παρασκευή στη Χάγη απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνομιλίες.