
Μετά το σερί τρομοκρατικών επιθέσεων με το οποίο ήρθε αντιμέτωπη η Γαλλία τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πρόεδρος της χώρας, Εμμανουέλ Μακρόν, εξήγγειλε μια σειρά νέων μέτρων κατά του «πολιτικού Ισλάμ», όπως ονομάζεται πλέον επισήμως από τους θεσμούς της χώρας.
Ανάμεσα σε αυτά είναι κι η απαγόρευση εκπαίδευσης από το σπίτι, με τους γονείς των παιδιών που συνεχίζουν να το επιλέγουν να έρχονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και έως έξι μήνες φυλάκιση.
Η λογική πίσω από αυτό το μέτρο έγκειται στην ανάγκη να έρχονται όλα τα παιδιά από νεαρή ηλικία σε επαφή με τις γαλλικές αξίες και το κοσμικό κράτος, ώστε να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός κι οι τάσεις εθνικισμού.
Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 50.000 παιδιά στην γαλλική επικράτεια δεν πηγαίνουν ποτέ σε δημόσιο σχολείο, με τον παραπάνω αριθμό να αφορά κυρίως τα κορίτσια. Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια όταν τα δημογραφικά στοιχεία άρχισαν να έρχονται σε κόντρα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων παιδιών στα σχολεία, καθώς σε περιοχές όπου υπάρχουν περισσότερα κορίτσια, παρατηρήθηκε πως τα αγόρια είναι παρ’ όλα αυτά πολυπληθέστερα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Λόγω λοιπόν της σκανδαλώδους αυτής απόφασης ορισμένων γονέων να αποκόψουν τα παιδιά τους από το κοινωνικό σύνολο από ήδη πολύ τρυφερή ηλικία, ο Μακρόν αποφάσισε πως η κατ’ οίκον διδασκαλία θα λαμβάνει χώρα μόνο εκεί που δεν υπάρχει εναλλακτική, όπως, για παράδειγμα, σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Για να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς αποκλίσεις, θα δοθεί ένας μοναδικός αριθμός σε κάθε παιδί σχολικής ηλικίας στη Γαλλία, ο οποίος θα διευκολύνει το σύστημα στο να εντοπίζει τους παραβάτες.
Άλλα μέτρα που μέλλουν να παρθούν εναντίον της ανάπτυξης εξτρεμιστικών συμπεριφορών, είναι ο αυστηρότερος έλεγχος των θρησκευτικών σχολείων -μιας και η λειτουργία τους θα συνεχίσει κανονικά-, η απαγόρευση του διαχωρισμού των παιδιών με βάση το φύλο στα σχολικά περιβάλλοντα, και η δημιουργία ενός σοβαρότερου πλαισίου αναφορικά με τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο.
Η φιλελεύθερη γαλλική κοινότητα χαιρετίζει το νομοσχέδιο, ωστόσο δε θα έπρεπε να ξεχνάμε πως οι νεαρές μουσουλμάνες έρχονται ακόμα σε πολύ δύσκολη θέση στα δημόσια γαλλικά σχολεία, καθώς κάθε θρησκευτικό σύμβολο -συμπεριλαμβανομένου της μαντίλας- απαγορεύεται εντός της σχολικής αίθουσας στο όνομα της κοσμικότητας.
Σίγουρα μια πτυχή του παρόντος νόμου που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν από την πολιτική ηγεσία.
Ντορίνα Παπαγεωργίου