Έκθεση προόδου για τα χαρακτηριστικά και τις χρήσεις που θα μπορούσε να έχει ένα ψηφιακό ευρώ καθώς και ένα ψηφιακό πορτοφόλι δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αναφέρεται, το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο αρχικά σε κατοίκους της ζώνης του ευρώ, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, ενώ θα μπορούσε να διατεθεί μέσω των υφιστάμενων τραπεζικών εφαρμογών και του Ευρωσυστήματος. Από τη σχετική μελέτη, άλλωστε, προκύπτει ότι οι πληρωμές εκτός σύνδεσης και οι πληρωμές από άτομο σε άτομο στη ζώνη του ευρώ θεωρούνται ιδιαίτερα πολύτιμες.
Ποιοι θα έχουν πρόσβαση
Στις αρχικές του εκδόσεις το ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να είναι προσβάσιμο σε κατοίκους, εμπόρους και κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ. Πρόσβαση ενδέχεται να έχουν και πολίτες μη κάτοικοι της ζώνης του ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν λογαριασμό σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών στη ζώνη του ευρώ (οι λεγόμενοι πάροχοι PSP). Σε μεταγενέστερο στάδιο καταναλωτές από επιλεγμένες τρίτες χώρες θα μπορούσαν επίσης να έχουν πρόσβαση, ανάλογα με τους κανόνες προσβασιμότητας που θα καθοριστούν στο νομοθετικό πλαίσιο για το ψηφιακό ευρώ. Η έκθεση προβλέπει επίσης την πιθανή διενέργεια συναλλαγών μεταξύ ψηφιακών νομισμάτων κι άλλων κεντρικών τραπεζών.
..και διανομή
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει επίσης ότι ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διανέμεται μέσω PSPs, όπως ορίζεται στην οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2). Ένα ψηφιακό ευρώ θα μπορούσε να διατεθεί στους κατοίκους της ζώνης του ευρώ μέσω υφιστάμενων τραπεζικών εφαρμογών ή μέσω μιας εφαρμογής που παρέχεται από το Ευρωσύστημα και προσφέρει ένα εναρμονισμένο σημείο εισόδου για βασικές λειτουργίες πληρωμών που παρέχονται από τους PSPs. Οι εποπτευόμενοι διαμεσολαβητές – π.χ. τράπεζες που διανέμουν ψηφιακό ευρώ – θα πρέπει να παρέχουν ένα σύνολο υποχρεωτικών βασικών υπηρεσιών στους τελικούς χρήστες και θα μπορούσαν να προσφέρουν πρόσθετες υπηρεσίες. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληρωμές υπό όρους ή τη δυνατότητα διαχωρισμού πληρωμών μεταξύ προσώπων σε πολλαπλά μέρη.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο σχεδιασμός του ψηφιακού ευρώ θα προσαρμοζόταν, ανάλογα με τις ανάγκες, ώστε να συμμορφώνεται με το νομικό πλαίσιο που θα υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους συν νομοθέτες.
Τα βασικά θέματα που εξέτασαν οι υπουργοί Οικονομικών είναι τα ακόλουθα:
- Ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να συμπληρώνει και όχι να αντικαθιστά τα μετρητά και να εγγυάται την πρόσβαση των χρηστών της ζώνης του ευρώ σε χρήμα κεντρικής τράπεζας σε περιόδους αυξημένης ψηφιοποίησης των πληρωμών. Ένα ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ασφαλές και ανθεκτικό, να διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής, να είναι εύκολο και βολικό στη χρήση και ευρέως προσβάσιμο στο κοινό, μεταξύ άλλων όσον αφορά το κόστος για τους τελικούς χρήστες. Οι υπουργοί ζήτησαν επίσης να εξεταστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του σχεδιασμού του ψηφιακού ευρώ.
- Για να επιτύχει, το ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να διασφαλίζει και να διατηρεί την εμπιστοσύνη των χρηστών, για την οποία η ιδιωτικότητα αποτελεί βασική διάσταση και θεμελιώδες δικαίωμα.