Ψηφιακό πιστοποιητικό αποφασίζει η ΕΕ για τα εμβόλια – Ελπίδες για τον τουρισμό

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφωνούν επί της αρχής στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και το πιστοποιητικό.

Σημαντική πρόοδος στο θέμα της εισαγωγής ενός ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, που θα χρησιμοποιείται για ταξίδια εντός της κοινοτικής επικράτειας, επιτεύχθηκε στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Οι «27» έθεσαν ως ύψιστη προτεραιότητα για τις επόμενες βδομάδες τη διασφάλιση της παραλαβής των συμφωνηθέντων εμβολίων, την αύξηση της παραγωγής σε εγκαταστάσεις εντός της ΕΕ, καθώς και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στα κράτη-μέλη.

Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση για την εισαγωγή του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού είχε κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή στην Κομισιόν και τους ομολόγους του. Στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιανουάριο αρκετοί ηγέτες είχαν εμφανιστεί επιφυλακτικοί στην εισαγωγή του μέτρου προβάλλοντας και νομικά προβλήματα. Ωστόσο το διάστημα που μεσολάβησε πολλοί έχουν αλλάξει πλέον στάση και εμφανίζονται με μια θετική προσέγγιση.

Σαρλ Μισέλ: Όχι σε μονομερείς αποφάσεις

Αναφερόμενος στο θέμα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη σύνοδο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τάχθηκε υπέρ του μέτρου τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση γιατί διαφορετικά κάθε κράτος-μέλος θα λαμβάνει μονομερείς αποφάσειςκαι η κατάσταση θα γίνει πολύ πιο δύσκολη. Όπως είπε, διπλωμάτες των κρατών-μελών θα αναλάβουν τώρα να διευκρινίσουν αρκετά τεχνικά σημεία, ώστε να συζητηθεί εκ νέου το θέμα από τους ηγέτες στη σύνοδο του Μαρτίου.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι στα ψηφιακά πιστοποιητικά θα αναγράφεται ο τύπος του εμβολίου και τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία με αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι σε τρεις μήνες η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.

Στη σχετική παράγραφο των συμπερασμάτων της συνόδου οι ηγέτες ζητούν τη συνέχιση των εργασιών για μια κοινή προσέγγιση στο θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι θα επανέλθουν σχετικά σε επόμενη συνεδρίαση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να αντιδράσουμε πριν από τον ιδιωτικό τομέα

Στην παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις για τη εισαγωγή του πιστοποιητικού τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ, θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας, ανέφερε.

Φον ντερ Λάιεν: Οι πολίτες έχουν κουραστεί

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Μισέλ ανέφερε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πως υπάρχει μεγάλη πίεση σε όλες τις χώρες από την κοινή γνώμη, η οποία θέλει επιστροφή στην κανονικότητα το συντομότερο. Αναγνώρισε ότι οι επόμενες βδομάδες θα είναι δύσκολες σε σχέση με τον εμβολιασμό, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας ότι έχουμε τα μέσα και θα τα χρησιμοποιήσουμε για την έξοδο από την κρίση.

Η κ. Φον ντερ Λαιεν τόνισε ότι έγινε μια ανασκόπηση της κατάστασης, από την οποία προέκυψε ότι σε 20 χώρες η πορεία της πανδημίας είναι πτωτική, ενώ στις υπόλοιπες έχει αυξητική τάση. Οι πολίτες έχουν κουραστεί, αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας, τόνισε, προσθέτοντας ότι πρώτη προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός σε μεγάλη κλίμακα, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα η ΕΕ έχει παραλάβει εμβόλια που καλύπτουν το 8% του ενήλικου πληθυσμού. Σήμερα, 41 εργοστάσια εργάζονται για τα εμβόλια στην Ευρώπη αλλά μπορούν να προστεθούν και άλλα, επισήμανε.

Σχετικά με τα μη απαραίτητα ταξίδια, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί σε ισχύ, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας και της μη διάκρισης, ενώ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή των αγαθών και υπηρεσιών εντός της ενιαίας αγοράς.

Στο πλευρό των ευρωπαϊκών χωρών που ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών τάχθηκε χθες και ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, δηλώνοντας στη Bild Live ότι “επιθυμεί ένα “πράσινο πιστοποιητικό”, κατά το πρότυπο του Ισραήλ, το οποίο να αποθηκεύεται στο κινητό. Ο καγκελάριος προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ότι “αν δεν είναι εφικτή μια ευρωπαϊκή λύση, τότε θα αναζητήσουμε σε εθνικό επίπεδο συνεργασίες με γειτονικές και όχι μόνο χώρες”.

Μιλώντας χθες στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD ο Σεμπάστιαν Κουρτς τόνισε ότι η Αυστρία βρίσκεται ήδη σε επαφή με χώρες, όπως η Ελλάδα, για ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ο αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα προτείνει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ένα πιστοποιητικό, το οποίο βεβαιώνει είτε τον εμβολιασμό, είτε την ανάρρωση, είτε ένα αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.

Διστακτική εμφανίζεται ωστόσο η Γερμανία απέναντι σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολίου τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μιλώντας στην Frankfurter Allgemeine Zeitung η Άγκελα Μέρκελ απέρριψε την προνομιακή μεταχείριση εμβολιασμένων “όσο ο αριθμός των εμβολιασμένων είναι μικρότερος από εκείνων που περιμένουν να εμβολιαστούν. Εκτός αυτού, τόνισε, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι οι εμβολιασμένοι δεν διασπείρουν τον κορωνοϊό.

Παρά τις όποιες γερμανικές ενστάσεις, το Βερολίνο διαμηνύει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε βάθος χρόνου στο πιστοποιητικό. Προφανώς για αυτό ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά ζητήματα, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι «δεν υπάρχει διαφωνία», προσθέτοντας πως «όταν ξεκαθαριστούν τα ανοιχτά ζητήματα και εμβολιαστεί ένας ικανός αριθμός πολιτών δεν θα υπάρχει πια λόγος για περιορισμούς. Δεν τίθεται δηλαδή ζήτημα προνομιακής μεταχείρισης, μιας και εδώ έχουμε να κάνουμε με συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες των πολιτών«.

«Το πως μπορεί να λειτουργήσει ένα πιστοποιητικό εμβολίου δείχνουν ήδη Ελλάδα και Κύπρος», γράφει η γερμανική εφημερίδα Berliner Morgenpost: Κατέληξαν σε συμφωνία με το Ισραήλ διευκολύνοντας τις μετακινήσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί. Προετοιμάζουν μάλιστα παρόμοια συμφωνία και με τη Μεγάλη Βρετανία. Οι Βρυξέλλες ωστόσο παρακολουθούν με ανησυχία αυτές τις πρωτοβουλίες σε εθνικό επίπεδο.