To blockchain είναι ένα μητρώο συναλλαγών χωρίς κάποιον απόλυτα υπεύθυνο να το ελέγχει, ούτως ώστε όλες οι συναλλαγές-πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε όλους τους χρήστες πάνω στο ίδιο δίκτυο.
Στην περίπτωση των τραπεζικών συναλλαγών για παράδειγμα, οι συμβαλλόμενοι μπορούν να επιβεβαιώσουν μια συναλλαγή μεταξύ τους και να θεωρηθεί έγκυρη χωρίς οποιαδήποτε έγκριση από ένα κεντρικό χρήστη ή κάποιον με μεγαλύτερη εξουσία στο δίκτυο (πχ. Τράπεζα)
Με την τεχνολογία αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι η κοινή εξουσιοδότηση σε αρχεία στο internet (file sharing) παίρνει άλλη διάσταση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
To file sharing  σήμερα.
Πως μοιραζόμαστε ένα αρχείο με άλλους χρήστες τώρα;
Στέλνω ένα αρχείο σε κάποιο παραλήπτη ή του δίνω πρόσβαση μέσω κάποιου cloud με σκοπό να το τροποποιήσει κλπ. Θα πρέπει να περιμένω μέχρι να κάνει τις αλλαγές και να μου επιστρέψει το αρχείο.
Ή θα μου το στείλει updated ή θα δώ τις αλλαγές που έκανε στο cloud και το έκανε save.
Δεν είναι δυνατόν να έχουν δύο άτομα ταυτόχρονα πρόσβαση στο τελευταία έκδοση (updated version) του αρχείο.
Πως γίνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές τώρα και πως ενημερώνονται οι καταστάσεις λογαριασμών;
Παρέχουν περιορισμένη πρόσβαση στους χρήστες και δεν γίνονται άμεσα και χωρίς καθυστέρηση.
Το υπόλοιπο «κλειδώνεται» μέχρι να εγκριθεί η συναλλαγή. Στο τέλος αφού εγκριθεί από την τράπεζα ενημερώνονται οι δύο λογαριασμοί σχετικοί λογαριασμοί.
Ένα απλό καλό παράδειγμα που μοιάζει με τον τρόπο που δουλεύει το blockchain είναι τα Google Docs.
Δύο χρήστες, έχουν πρόσβαση στο ίδιο αρχείο και βλέπουν ακριβώς την ίδια έκδοση, τη ίδια στιγμή, και οποιαδήποτε αλλαγές κάνει ο κάθε ένας.
Φανταστείτε τώρα ένα μεγαλύτερο αριθμό αρχείων τα οποία θα φυλάσσονται κάπως έτσι. Αντί να τα στέλνει ο ένας στον άλλο και να μην μπορεί να διατηρηθεί η ενημερωμένη έκδοση του αρχείου, ούτε να συγχρονίζει με τις υπόλοιπες συσκευές, μέσω αυτής της τεχνολογίας να μπορεί ο κάθε χρήστης να δει την τελευταία ενημέρωση. Όλοι οι συμβαλλόμενοι θα μπορούν να βλέπουν την κάθε αλλαγή και να εμπλακούν σε αυτή.
Στην περίπτωση των χρηματικών συναλλαγών η τράπεζα ως κεντρικός χρήστης-ελεγκτής διαγράφεται και οι χρήστες μπορούν να επαληθεύσουν την συναλλαγή μεταξύ τους πιο γρήγορα και ταυτόχρονα η συναλλαγή να είναι ορατή και στο υπόλοιπο δίκτυο-χρήστες ή μέρος τους.
Τα πλεονεκτήματα του Blockchain.
Ένα αποκεντρωμένο δίκτυο χωρίς καθολική εξουσία από κάποιο χρήστη. Δεν ελέγχετε δηλαδή από μια οντότητα.
Δεν μπορεί να διαφθαρεί ή να καταστραφεί. Ο λόγος είναι ότι χρειάζεται τεράστιας δυναμικής υπολογιστής για να το κάνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι αδύνατο, αλλά κάτι τέτοιο θα κατέρριπτε όλη την αξία και αξιοπιστία της αλυσίδας άρα κανένα κέρδος ή σημασία για τον κακόβουλο.
Ταχύτητα στις συναλλαγές οποιασδήποτε μορφής
Παγκόσμια και άμεση προβολή δεδομένων (γρήγορα)
Διαφάνεια. Κάτι το οποίο λείπει από τις σημερινές κοινότητες. Κάθε εγγραφή, μεταφορά, ενημέρωση εμφανίζεται στο δίκτυο.
Η τεχνολογία του blockchain ήρθε να ταράξει τα νερά στον τρόπο που εκτελούνται οι συναλλαγές και ειδικά μέσα από τον χρηματοοικονομικό τομέα ήδη προκαλεί πανικό σε κάποια ιδρύματα. Το bitcoin είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα. Η τεχνολογία όμως, μπορεί να εφαρμοστεί σε πάρα πολλούς τομείς όπως τα ασφαλιστικά, η γνωστοποίηση στοιχείων και δεδομένων, οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και πάρα πολλούς άλλους. Η τεχνολογία blockchain δικαίως χαρακτηρίζεται το Web 3.0 και αναμένεται να αλλάξουν πολλές διαδικασίες στην καθημερινότητα μας σύντομα.