Δεκάδες μεγάλες και μικρές εταιρείες τεχνολογίας έχουν υπογράψει τον κώδικα παραπληροφόρησης της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Meta-στην οποία ανήκουν το Facebook και το Instagram-καθώς και οι TikTok, Google, Microsoft και Twitch. Ο κώδικας τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο και έχει ως στόχο να αποτρέψει την κερδοσκοπία από την παραπληροφόρηση και τις ψευδείς ειδήσεις, καθώς και να αυξήσει τη διαφάνεια και να περιορίσει την εξάπλωση των bots και των ψεύτικων λογαριασμών. Οι εταιρείες, που υπογράφουν τον κώδικα, μπορούν να αποφασίσουν ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβουν, όπως η συνεργασία με φορείς ελέγχου των γεγονότων ή η παρακολούθηση για την εμφάνιση πολιτικών διαφημίσεων.

Η απόσυρση του Twitter από τον ευρωπαϊκό κώδικα δεν ήταν έκπληξη για τις Βρυξέλλες: μετά την εξαγορά αυτού του μέσου κοινωνικής δικτύωσης πριν από περισσότερο από έξι μήνες, ο δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ χαλάρωσε τον έλεγχο των προβληματικών περιεχομένων και μοιάζει να ενίσχυσε τη φωνή διαβόητων προσώπων που διαδίδουν παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα.

Με την κίνηση αυτή, «επέλεξε την αντιπαράθεση», σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βιέρα Γιούροβα. «Πιστεύουμε πως είναι ένα λάθος εκ μέρους του Twitter (…) Επέλεξαν την αντιπαράθεση», δήλωσε συγκεκριμένα η αρμόδια στους κόλπους της Επιτροπής για τις αξίες και τη διαφάνεια.

Αν το Twitter «θέλει να λειτουργεί και να κερδίζει χρήματα στην ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να συμμορφωθεί προς το νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες», υπογράμμισε η Γιούροβα.