Στις 18 Απριλίου 2023, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για την πράξη της ΕΕ για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο με σκοπό την ενίσχυση των ικανοτήτων κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ. Θα στηρίξει τον εντοπισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με απειλές και περιστατικά κυβερνοασφάλειας, θα ενισχύσει την ετοιμότητα των κρίσιμων οντοτήτων, καθώς και θα ενισχύσει την αλληλεγγύη, τη συντονισμένη διαχείριση κρίσεων και τις ικανότητες αντίδρασης σε όλα τα κράτη μέλη.

Ο νόμος για την αλληλεγγύη στον κυβερνοχώρο θεσπίζει τις ικανότητες της ΕΕ για να καταστήσει την Ευρώπη πιο ανθεκτική και αντιδρά έναντι των κυβερνοαπειλών, ενισχύοντας παράλληλα τον υφιστάμενο μηχανισμό συνεργασίας.  Θα συμβάλει στη διασφάλιση ασφαλούς και προστατευμένου ψηφιακού τοπίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στην προστασία των κρίσιμων οντοτήτων και των βασικών υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία και οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Η Επιτροπή παρουσίασε επίσης μια Ακαδημία Δεξιοτήτων στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων 2023, προκειμένου να διασφαλίσει μια πιο συντονισμένη προσέγγιση για τη γεφύρωση του χάσματος ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Ευρώπης. Η Ακαδημία θα συγκεντρώσει διάφορες υφιστάμενες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προώθηση των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας και θα τις καταστήσει διαθέσιμες σε διαδικτυακή πλατφόρμα, αυξάνοντας έτσι την προβολή τους και ενισχύοντας τον αριθμό των ειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στην ΕΕ.

Η Επιτροπή πρότεινε επίσης σήμερα στοχευμένη τροποποίηση της πράξης για την κυβερνοασφάλεια, ώστε να καταστεί δυνατή η μελλοντική έγκριση ευρωπαϊκών συστημάτων πιστοποίησης για τις «διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφάλειας».