
«Μαύρα μαντάτα» φέρνουν γι’ ακόμα μια φορά τα στατιστικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα προσθέτει κι άλλο θλιβερό ρεκόρ στη συλλογή της, αυτή τη φορά σχετικά με την ψηφιακή, έμφυλη ισότητα.
Το ψηφιακό χάσμα, μας λέει η Commission, αφορά την σημαντική ποσοστιαία διαφορά πρόσβασης ανδρών και γυναικών στα διαδικτυακά εργαλεία και, συνεπαγωγικά, στις θέσεις εργασίας που έχουν να κάνουν με αυτά.
Η γενικότερη στατιστική ανάλυση της Επιτροπής αναφορικά με τη δεδομένη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναδεικνύει πως μόλις το 18% των εργαζόμενων στον τομέα της πληροφορικής αντιπροσωπεύει γυναίκες, ενώ και από τις 12 κατηγορίες που μελετήθηκαν ενδελεγχώς βγαίνει ξανά και ξανά το ίδιο πόρισμα: ο ψηφιακός αναλφαβητισμός στον γυναικείο, ευρωπαϊκό πληθυσμό είναι τουλάχιστον ανησυχητικός.
Τα καλά νέα είναι πως τα τελευταία χρόνια το κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών, τουλάχιστον όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου στην προσωπική ζωή, έχει μειωθεί αισθητά, καθώς το 84% των ευρωπαϊων γυναικών χρησιμοποιεί πλέον το ίντερνετ σε καθημερινή βάση, με τη Φιλανδία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία να αποδεικνύονται οι καλύτερες χώρες στον τομέα.
Τα κακά νέα είναι πως η Ελλάδα σε όλα τα παραπάνω, τερματίζει τρίτη από το τέλος, ακριβώς κάτω από την Ιταλία και πάνω από την Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Στην σχετική εξειδικευμένη ανάλυση της Commission για τη χώρα μας, βλέπουμε πως το 24% των Ελληνίδων δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζωή του το διαδίκτυο –με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο να κυμαίνεται στο 10%- ενώ οι γυναίκες επαγγελματίες στον τομέα της πληροφορικής αντιπροσωπεύουν ένα 16,4% του συνόλου.
Περιττό είναι να αναφερθεί πως, δεδομένου πως πλέον η πρόσβαση στο διαδίκτυο θεωρείται ένα από τα πλέον βασικά αγαθά για τον δυτικό κόσμο, πίσω από αυτά τα ποσοστά διαβάζουμε τον αποκλεισμό μιας μεγάλης μερίδας των γυναικών από τη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ζωή, αλλά και από τις πιο προσοδοφόρες ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας.