
Οι αρχές προστασίας του ανταγωνισμού στη Γαλλία επέβαλαν πρόστιμο 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Google της Alphabet επειδή δεν συμμορφώθηκε πλήρως με προσωρινές εντολές που είχαν δώσει στο πλαίσιο μιας διένεξης της εταιρείας με ειδησεογραφικούς οργανισμούς της χώρας.
Ο τεχνολογικός γίγαντας οφείλει εντός των επόμενων δύο μηνών να κάνει προτάσεις για το πώς θα αποζημιώσει πρακτορεία ειδήσεων και άλλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς για την χρήση των ειδήσεών τους
Η Google τώρα έχει το χρονικό περιθώριο να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις. Οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να αφορούν το πώς θα αποζημιώνει εταιρείες ΜΜΕ για τις ειδήσεις τους που χρησιμοποιεί στα αποτελέσματα αναζήτησης στο Διαδίκτυο, οι οποίες της φέρνουν μεγάλα διαφημιστικά έσοδα. Εάν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί μέσα στο διάστημα αυτό, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει επιπλέον πρόστιμο ως 900.000 ευρώ για κάθε ημέρα.
Η Google ανακοίνωσε, ότι η απόφαση αυτή την δυσαρεστεί πολύ, αλλά θα συμμορφωθεί. “Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα με μια οριστική συμφωνία. Θα λάβουμε υπόψη μας τις παρατηρήσεις της Γαλλικής Αρχής Ανταγωνισμού και θα προσαρμόσουμε τις προσφορές μας”, σημείωσε. Εκπρόσωπός της πρόσθεσε: “Ενεργήσαμε καλή τη πίστει καθ’όλη τη διαδικασία. Το πρόστιμο παραβλέπει τις προσπάθειές μας να επιτύχουμε μια συμφωνία και την πραγματικότητα για τον τρόπο που οι ειδήσεις λειτουργούν στις πλατφόρμες μας”.
Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί APIG, SEPM και AFP κατηγορούν την Google ότι δεν διεξήγαγε συνομιλίες καλή τη πίστει μαζί τους για να βρεθεί κοινό έδαφος για την αμοιβή του ειδησεογραφικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, βάσει πρόσφατης οδηγίας της ΕΕ που δημιουργεί λεγόμενα “συγγενικά δικαιώματα”.
Για την ιστορία η Google συμφώνησε να καταβάλει 76 εκατομμύρια δολάρια σε περίοδο τριών ετών σε ομάδα 121 γαλλικών δημοσιογραφικών οργανισμών για να δοθεί τέλος στην διένεξη για τα πνευματικά δικαιώματα, δείχνουν έγγραφα στα οποία είχε πρόσβαση το Reuters.
Αυτή συνήφθη έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ της Google, γαλλικών ειδησεογραφικών οργανισμών και πρακτορείων ειδήσεων για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστούν οι τροποποιημένοι κανόνες της ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα, οι οποίοι επιτρέπουν στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς να ζητούν πληρωμή από τις διαδικτυακές πλατφόρμες που ανεβάζουν αποσπάσματα των ειδήσεών τους.
Η Γαλλία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε τους νέους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ με στόχο να παρέχει στους οργανισμούς ειδήσεων περισσότερη προστασία για να διασφαλίσει ότι έχουν πληρωθεί με δίκαιο τρόπο πνευματικά δικαιώματα για την εμφάνιση περιεχομένου τους στο Διαδίκτυο.