Τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γνωρίζουν τι προκαλεί το ενοχλητικό λύσιμο των κορδονιών.

Δύο μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν δημοσιεύσει ένα άρθρο στο Proceedings Of The Royal Society A, με τίτλο “Οι ρόλοι του αντίκτυπου και της αδράνειας στην αποτυχία ενός κόμπου κορδονιού”

Για να μελετήσει πώς τα κορδόνια λύνονται, η ομάδα έκανε μερικά πειράματα. “Κάναμε πολλά πειράματα”, λέει η μεταπτυχιακή φοιτητής και συν-συγγραφέας Christine Gregg. «Τρέξαμε σε διάδρομους. Στρέψαμε τα πόδια μας εμπρός και πίσω καθισμένοι σε τραπέζια, για να βγάλουμε το αποτέλεσμα  από την εξίσωση».

«Περιπλανηθήκαμε στις αίθουσες του κτιρίου μηχανολόγων μηχανικών απλώς κοιτάζοντας τα παπούτσια μας, βλέποντάς τα να είναι δεμένα», λέει η Gregg.

Συνολικά, εκτιμούν ότι ήταν πάνω από 100 ώρες δοκιμών, για περίπου δύο χρόνια.

Η ομάδα λέει ότι δύο πράγματα συμβαίνουν όταν το κορδόνι λύνεται. Πρώτον, η πρόσκρουση του παπουτσιού στο έδαφος χαλαρώνει τον κόμπο. Με τον κόμπο χαλαρό, το κτύπημα των ελεύθερων άκρων των κορδονιών – καθώς το πόδι περιστρέφεται εμπρός και πίσω – κάνει τα κορδόνια να γλιστρούν.

Καθώς το πόδι χτυπά το έδαφος και τα κορδόνια ταλαντεύονται επανειλημμένα, ο κόμπος χάνει την ακεραιότητα έως ότου λυθεί εντελώς.

Βασικά, υπάρχουν δύο παρόμοιοι τρόποι για να δέσετε τα κορδόνια σας γερά. Οι κόμποι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυποι, αλλά ο ένας είναι πολύ πιο δυνατός από τον άλλο. Ο ευκολότερος τρόπος για να διαπιστώσετε εάν κάνετε έναν ισχυρό ή ένα αδύναμο είναι να κοιτάξετε πώς βρίσκεται στο παπούτσι σας. Εάν βρίσκεται στο παπούτσι, κάθετα στο πόδι σας, είναι ο ισχυρότερος κόμπος. Εάν βρίσκεται στο πάνω μέρος του παπουτσιού σας, παράλληλα με το πόδι σας, είναι ο πιο αδύναμος κόμπος.