Γυναίκες μόνες… ταξιδεύουν: Οι ασφαλέστερες χώρες

  • Ως γυναίκα ταξιδιώτης, με ποια κριτήρια αποκαλείτε μια χώρα «ασφαλή;» και ποιοι παράγοντες σας κάνουν να επιλέξετε την επόμενη χώρα για το ταξίδι σας;

Ίσως η ασφάλεια που νιώθετε όταν μπορείτε να κυκλοφορήσετε μόνο γυναίκες το βράδυ καθώς γυρνάτε από κάποιο πάρτυ; Μήπως οι νόμοι που έχει μια χώρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το πως βλέπουν οι ντόπιοι τις γυναίκες;

Πιθανότατα έχετε νιώσει ανησυχία καθώς επιλέγετε το μέρος που θα ταξιδέψετε και έχετε εξετάσει το επίπεδο ασφαλείας του.

 

Σύμφωνα με το ζευγάρι δημοσιογράφων Άσερ και Λύρικ Φέργκιουσον, οι οποίοι κρατάνε και blog σχετικά με την ταξιδιωτική ασφάλεια, στον πιο πρόσφατο Δείκτη Κινδύνου των Γυναικών, 50 χώρες με τους περισσότερους διεθνείς τουρίστες κατατάχθηκαν βάσει της ασφάλειάς τους. Χρησιμοποιήθηκαν οι ακόλουθοι παράγοντες: Οδική ασφάλεια για τις γυναίκες, σκόπιμη ανθρωποκτονία γυναικών, σεξουαλική βία εκτός συντρόφου, βία σε συντρόφους, νομικές διακρίσεις, παγκόσμιο χάσμα μεταξύ των φύλων, δείκτης ανισότητας των φύλων και βία κατά των γυναικών.

 

Στην κορυφή του δείκτη γυναικείας επικινδυνότητας είναι η Νότια Αφρική, η οποία, με βάση τη μελέτη, είναι η χειρότερη χώρα για βία κατά των γυναικών από μη συντρόφους, σκόπιμες ανθρωποκτονίες γυναικών και ασφάλεια όταν περπατάει μόνη της στο σκοτάδι.

Ενώ, η Ισπανία εμφανίστηκε ως η ασφαλέστερη χώρα για γυναίκες που αναζητούν περιπέτεια.

Εδώ, ρίχνουμε μια ματιά στα πέντε ασφαλέστερα μέρη για γυναίκες ταξιδιώτες με βάση τον Δείκτη Κινδύνων Γυναικών:

  1. Ισπανία

Η Ισπανία που είναι γεμάτη από  ήλιο, γνωστή για την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της, είναι ο δεύτερος προορισμός με τις περισσότερες επισκέψεις τουριστών στον κόσμο (με μικρή διαφορά από τη Γαλλία). Κατατάσσεται ψηλά στην ασφάλεια του δρόμου, έχει χαμηλές νομικές διακρίσεις καθώς και στη βία κατά των γυναικών. Μια τέλεια χώρα για φαγητό, με αξιοθαύμαστη τέχνη και ζωντανά φεστιβάλ, η Ισπανία είναι πραγματικά ένας προορισμός που αξίζει.

 

  1. Σιγκαπούρη

Η μικρή νησιωτική χώρα  έχει μεγάλη ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, με βάση τον δείκτη, είναι η ασφαλέστερη χώρα της Ασίας για τις γυναίκες που την επισκέπτονται, σημειώνοντας υψηλή βαθμολογία σε περισσότερους από τους μισούς παράγοντες, με το 92% των γυναικών να ισχυρίζονται ότι αισθάνονται ασφαλείς όταν περπατούν μόνες τη νύχτα. Ένας δυναμικός προορισμός όπου το παλιό και το νέο συνυπάρχουν απρόσκοπτα.

 

  1. Ιρλανδία

Η Ιρλανδία κατατάσσεται ως η τρίτη ασφαλέστερη χώρα. Η χώρα είναι πραγματικά από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο, χάρη στα χαμηλά επίπεδα νομικών διακρίσεων, ανισότητας φύλου, βίας κατά των γυναικών και σεξουαλικής βίας εκτός συντρόφου. Ένας συναρπαστικός προορισμός με χαλαρές πόλεις, βουκολικές εξοχές και ειδυλλιακές παράκτιες περιοχές,

  1. Αυστρία

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι η Αυστρία έχει μερικά από τα χαμηλότερα επίπεδα σεξουαλικής βίας και ανισότητας των φύλων μεταξύ των χωρών που εξετάστηκαν. Ένα έθνος γεμάτο μουσική, αρχιτεκτονική, τέχνη και φανταστικά φυσικά τοπία, η Αυστρία αποτελεί τον απόλυτο προορισμό πολιτιστικού ταξιδιού.

 

  1. Ελβετία

Όταν πρόκειται για την κατάταξη των καλύτερων, περιμένετε να δείτε την Ελβετία στη λίστα κάποια στιγμή. Και σε αυτό το ευρετήριο, η χώρα κατατάσσεται ως ο πέμπτος ασφαλέστερος προορισμός για γυναίκες ταξιδιώτες στον κόσμο. Η γη των Άλπεων και η νόστιμη σοκολάτα απέδωσαν εξαιρετικά καλά με την ασφάλεια του δρόμου και τα χαμηλά επίπεδα σκόπιμης ανθρωποκτονίας κατά των γυναικών.

 

Η Ελλάδα  βρίσκεται στην 17η θέση, σε περίπτωση που αναρωτηθήκατε…