Συνεχίζεται η κρίση και ο διπλωματικός μαραθώνιος στην Ανατολική Ουκρανία. Με το «παιχνίδι» νεύρων και αντοχής να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και τον Ουκρανό πρόεδρο να ζητά έμπρακτη στήριξη από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όλα κρέμονται από μια κλωστή.

Στο πλαίσιο αυτό η γερμανική Welt φιλοξενεί ρεπορτάζ στις σελίδες που αναφέρει πως η ΕΕ απέρριψε αίτημα του Κιέβου για έγκριση «ανεξάρτητης στρατιωτικής εκπαιδευτικής αποστολής» αλλά συμφώνησε για αποστολή «συμβουλευτικής ομάδας», πράγμα που θα ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας του συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες παρουσία του Ουκρανού ΥΠΕΞ, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στρατιωτικοί από την ΕΕ δεν θα εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιωτικούς στην Ουκρανία, ούτε στη θεωρία ούτε στην πράξη, όπως έχει ζητήσει με εμπιστευτική επιστολή του το Κίεβο από τα τέλη Ιουλίου. Θα δοθούν στο Κίεβο μόνο γενικές συμβουλές για την μεταρρύθμιση και την βελτίωση της απόδοσης των ενόπλων δυνάμεων τους.

Την επιβολή ορισμένων εκ των κυρώσεων της ΕΕ προς την Ρωσία ζητεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα καλώντας την Ευρώπη να «στείλει ξεκάθαρα μηνύματα» στη Μόσχα.

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλοί λόγοι για την επιβολή ορισμένων από τις κυρώσεις τώρα ώστε η ΕΕ να δείξει ότι δεν μιλάει για κυρώσεις μόνο για να μιλάει» δήλωσε κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Βρυξέλλες

Σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλες οι Υπουργοί εξωτερικών των χωρών- μελών της ΕΕ, έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

 

Προσερχόμενοι, κορυφαίοι αξιωματούχοι στέλνουν σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές αν εισβάλει στην Ουκρανία.

 

Την ίδια ώρα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «θα έχω την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουλέμπα, στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη»